Gemologie

Introducere in Gemologie

De-a lungul timpului am contribuit la ramura gemologiei cu numeroase texte de specialitate aparitii mass media, reportaje tv, aparitii in ziare impartasind cunostintele si experienta acumulate in acest vast si deosebit domeniu participand la popularizarea meseriei de gemolog si dezvoltand- o.

Ce este gemologia ?

Gemologia este stiinta si in acelas timp arta studierii, clasificarii si evaluarii pietrelor pretioase. Aceste standarde se fac dupa cele patru principale criterii de evaluare si clasificare respectiv

Caratul – reprezinta greutatea diamantului
Claritatea – nivelele si felul incluziunilor din interiorul diamantului
Culoarea – paleta de culori si nuante ale diamantelor
Taietura (cut) – taierea proportiile si simetria diamantului.

Ce este gemologul ?

Gemologul este expertul acreditat care se ocupa cu clasificarea si evaluarea pietrelor pretioase.

Gemologul profesionist este expertul care se ocupa cu certificarea, clasificarea si evaluarea pietrelor pretioase. Expertul gemolog trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: Sa fie acreditat si recunoscut de o asociatie gemologica,sa aiba experienta minim cinci ani, cunostiinte solide despre pietrele pretioase, acces la literatura si cercetarea de specialitate, sa participe la schimburi de experienta cu omologi din tara si strainatate, laborator propriu si performant si, nu in ultimul rand, sa iubeasca aceasta meserie.

Certificatele gemologice nu sunt valide daca sunt facute de o singura persoana datorita factorilor externi oboseala, lumina neadecvata, lipsa de experienta, erori umane, factori externi.

Certificatele gemologice se fac doar colectiv cu,consultarea a minim trei gemologi profesionisti si acreditati si nici atunci analiza gemologica nu este in proportie de suta la suta si perfecta.

Autodeclararea si arogarea titlurilor gemologice fara recunoastere si experienta  dovedita este irelevanta.

IMG_6429

Ce este un laborator gemologic ?

Laboratorul gemologic este institutia juridica independenta care evalueaza si certifica pietrele pretioase desfasurand o activitate stiintifica  de  cercetare pe baza experientei acumulate cu minim trei membrii gemologi.Dotarea laboratorului gemologic trebuie sa fie completa atat din punct de vedere tehnologic,teoretic cu acces la bibliografia de specialitate cat si a unei locatii adecvate.

Certificatele gemologice se fac doar de catre laboratoare gemologice profesioniste acreditate ca persoane juridice cu experienta dovedita. Certificatele trebuie sa contina numele unei firme de specialitate, adresa,date de contact semnatura si stampila pentru a fi valide. Pentru acuratetea certificatelor laboratoarele de gemologie trebuie sa aiba minim trei gemologi si chiar si atunci acuratetea certificatului nu este in proportie de suta la suta.

Laboratorul gemologic si gemologul nu cumpara nu vinde si nu tranzactioneaza pietre pretioase si de asemenea este independent si impartial. De asemenea a nu se confunda gemologul cu bijutierul, gemologul se ocupa strict cu pietre pretioase iar bijutierul cu metale pretioase. Gemologia nu se face dupa ureche sau ”ca ne pricepem” gemologia implica o mare raspundere precizie si experienta.

Instrumentarul specific gemologic; Microscop, spectometru, reflectometru, polariscop, aparat cu raze ultraviolete, etaloanele de culoare, lampa cu lumina speciala, lupe si pensete speciale, creion pentru prinderea diamantelor, panza si detergenti speciali pentru curatarea diamantelor, suporturi pentru fixarea pietrelor, literatura de specialitate actualizata permanent.

IMG_8834

Laboratoarele gemologice sunt deservite si operate colectiv de minim trei gemologi acreditati pentru evitarea erorilor umane.

IMG_9141

13 thoughts on “Gemologie

 1. moldovan viorela says:

  Buna ziua,

  Sunt foarte interesata sa particip la cursuri de gemologie. Unde se pot face inscrieri ?

  Va multumesc,

  Viorela

 2. orban alina says:

  buna ziua
  in urma unei emisiuni vizionate la tvr,am fost foarte incintata sa aflu de
  existenta acestei meserii.
  sint interesata sa stiu daca se fac cursuri de gemologie si unde ma pot
  inscrie.
  multumesc
  alina orban

 3. Angi Florea says:

  Buna ziua,
  Revin cu rugamintea de a imi spune daca se mai organizeaza cursul de gemologie in 2017 si detalii privind acesta.
  Va multumesc!

 4. C.G.R says:

  Buna ziua,mai avem trei locuri disponibile in programul gemologic care debuteaza in 22 septembrie 2017.
  pentru detalii puteti sa ne contactati la tel.0256438491 si 0721331744.O zi buna

 5. CGR says:

  Buna ziua,pentru orice detalii si informatii va rugam sa ne contactati prin una din variantele de la rubrica ,,CONTACT,,.Va multumim pentru interes.

 6. Popa ana maria says:

  Buna ziua am si eu o piatra transparenta de mărimea unei nuci cu reflexii de violet cu verde nuante foarte deschise as dori sa stiu ce fel de piatra este specific ca este neprelucrate este an stare brută unde as putea merge pentru a identifica daca este pretioase sau nu

 7. C.G.R says:

  Buna ziua.Va rugam sa ne contactati pentru informatii de specialitate si detalii.Va rugam sa folositi rubrica CONTACT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *