Diamantele cu incluziuni de granat

Din punct de vedere geologic diamantele se formează  în litosfera terestră la aproximativ 150 de kilometri (90 de mile) adâncime,  la o temperatură de cca. 1100-12000 C (2000 – 2200 grade Fahrenheit) și de o presiune  puternică de aproximativ 328 854 de kilograme/2,54 cm2 (725.000 de pounds/lbs) cu un timp de expunere limitat.

Din punct de vedere structural, atomii de carbon se conectează împreună sub o formă tetraedrală pentru a forma cristale cu o structură geologică unică la o presiune și temperatură ridicată, transformând mineralul din carbon într-un diamant cu proprietate de gemă fiind clasificat ca piatră prețioasă.

Vârsta diamantelor este cuprinsă între 3,5-3,3 miliarde de ani ( de exemplu diamantele Diavik și Ekati) și 2,5-2,3 miliarde de ani, astfel încât diamantele s-au format chiar înaintea dispariției dinozaurilor de acum aproximativ 65 de milioane de ani.

Conform  cercetătorilor diamantele cu incluziuni de granat pot avea vârste cuprinse între aproximativ 11 000-520 000 de ani sau chiar mai mult.

Diamantele cu elemente chimice (incluziuni) de granat sunt printre cele mai des întâlnite incluziuni după sulfide și  incluziunile de peridot, eclogit, cianit care reprezintă mare parte dintre  elementele chimice litosferice întâlnite în diamante.

Unicitatea, proprietățile gemologice, mineralogice și frumusețea diamantelor este inegalabilă. Nici până în prezent diamantele nu și-au dezvăluit toate secretele rămânând una dintre cele mai misterioase și complexe pietre prețioase.

Diamantul este definit ca un mineral cu o structură chimică bine definită respectiv C, rar, cu o duritate superioară de 10 pe scara lui Mohs cu proprietăți gemologice superioare precum transparența, scintilația, saturația de culoare, dispersia cromatică, optim pentru a fi șlefuit, fațetat și folosit ca gemă prețioasă.

Datorită proprietăților unice ale diamantelor acestea au fost appreciate și folosite în bijuterii de peste 2000 de ani până în zilele noastre, rămânând în continuare un etalon al frumuseții și unicității.

                                                   Drd. Gemolog specialist David Giurgiu

by David Giurgiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *