Cititul diamantelor

Stiati ca…… Diamantele pot fi citite precum o carte?

Un gemolog cu experienta indelungata poate prin cercetarea unui diamant sa spuna totul despre el.Vechimea lui,continentul,tara de provenienta sau chiar zona de unde a fost exploatat,prin tipurile si tiparul incluziunilor interne.Tara si zona in care a fost slefuit care se identifica prin tipul si forma specifica a diamantului.Multe tari au dezvoltat modele de taieturi proprii,inconfundabile.Anul in care a fost slefuit prin identificarea tipului de taietura.De exemplu;taietura veche(old mine cut),diamantele fara con(roze cut), Amsterdam, Rozeta, Octaedron etc.Taieturile moderne Lilly Cut, Trillion, Gabrielle, Cushette, etc.

Etnia si religia slefuitorilor se poate observa dupa aranjarea fatetelor,numarul fatetelor,modul de slefuire.Ne putem da seama de etnia sau religia slefuitorului prin metodele tehnice de dispunere a fatetelor si de metoda de slefuire specifica diferitelor tari sau regiuni astfel ne dam seama daca diamantul a fost slefuit de un indian, chinez,evreu sau european prin tiparul slefuirii.

Orasul, firma sau chiar laboratorul de unde provine un diamant sau chiar interventiile facute la un diamant,schimbarea culorii,extragerea incluziunilor cu laser si inlocuirea cu silicon incolor,diamantele facute in laborator atat la temperaturi inalte cat si la temperaturi joase,invelirea si placarea cu praf de diamant si multe alte procedee de laborator,reslefuirea diamantului prin eliminarea crapaturilor sau defectelor exterioare aparute ca urmare a aunei utilizari improprii pot fi observate cu usurinta de un specialist gemolog.

Acestea si multe alte elemente specifice sunt facute prin cercetare si experienta gemologica indelungata in cadrul unui laborator gemologic.

REC_2696 copy

Istoria si evolutia diamantelor in lume

In opinia gemologului Dan Giurgiu, diamantul este cel mai dur material iar slefuirea lui a fost o mare provocare pentru omenire si care timp de secole a fost imposibil de slefuit si folosit la adevarata lui valoare.

La inceput au fost folosite diamante neslefuite in bijuterii dar ele nu au ajuns la frumusetea diamantelor din zilele noastre. O slefuire mai primitiva a aparut in Europa in jurul anului 1300 la inceput folosindu se un alt diamant pentru slefuirea diamantelor fiind foarte dificil, imprecis si inegal si cu putine fatete (4-6 fatete).

027 030 031 (1) 032

In timp experienta si noile unelte au dus la imbunatatirea slefuirii diamantelor. Istoria slefuirii diamantelor s a dezvoltat si imbunatatit odata cu evolutia sculelor si metodelor de slefuire cat si din punct de vedere tehnologic. Atunci s a descoperit folosirea clivajului paralel cu fatetele triunghiulare ale octaedronului.In jurul anului 1700 se folosesc rose cut ul taiat in mod special rotund,triungiular sau lacrima,taietura si slefuirea diamantului evoluand incet spre clasica taietura old mine cut.

Am intalnit bijuterii vechi cu piatra centrala ”old mine” iar anturajul diamantelor de pe margine rose cut, diferenta vizuala dintre aceste taieturi face bijuteria mai interesanta si mai atractiva datorita celor doua tipuri de slefuiri diferite.De asemenea o combinatie interesanta este un mic portret central(pictura pe portelan sau fildes) cu anturaj de diamante old cut sau rose cut ce imbina stralucirea inegalabila a diamantelor cu cromatica picturii.

In 1725 se descopera diamante in Brazilia unde se foloseste old mine cut cushion respectiv o forma de diamant intre patrat si rotund cu colturi rotunjite si caletul taiat.

In 1866 se descopera diamante in Africa si odata cu revolutia industriala se trece la taietura noua in jurul anilor 1900 si se imbunatateste taietura noua inventandu se taietura ideala de Marcel Talkowsky, matematician si taietor de diamante care imbina aceste calitati pentru perfectionarea diamantului.

Incepand din 1990 se foloseste pe scara larga laserele si computerele si se dezvolta cercetarea in acest vast si deosebit domeniu.In ultimul timp a aparut un nou curent al modei,acela de a se monta diamante neslefuite(rough diamonds)in bijuterii de mare clasa si finete.

REC_8372

Prima scoala de Gemologie pentru experizarea si cercetarea diamantelor din Romania!

A transformat pasiunea pentru nestemate, într-o profesie cu acte-n regulă, chiar daca asta a însemnat un an de luptă cu birocratia si sistemul. Specializat în diamante, un Timisorean a pus bazele primei scoli din Romania unde cei pasionati invata cum să lucreze cu pietrele pretioase. Zeci de oameni îi trec de acum pragul.


Poti citi tot articolul pe siteul Digi24

Recomandari

Recomandam inainte de achizitionarea unei pietre pretioase expertizarea si evaluarea de catre un gemolog.
Recomandam sa nu pastrati diamantele impreuna deoarece  se zgarie si se deterioreaza reciproc prin frecare.
Diamantul este cel mai dur mineral dar nu este incasabil, deci nu loviti diamantul cu obiecte dure, contondente, direct deoarece acesta se va sparge.
Nu folositi solutii acide si nu fierbeti diamantele pentru curatare deoarece se pot deteriora iremediabil,apelati la un specialist.

Diamantele colorate

O intrebare des intalnita la care numeroase persoane nu au gasit raspuns.

DA,exista!Sunt mult mai rare si mult mai valoroase. Mai exact exista doua tipuri de diamante colorate.

– Diamante naturale (fancy colors)

– Diamante naturale, colorate artificial obtinute prin incalzire la temperaturi mari sau alte metode de laborator.

REC_8708

REC_8629

Culorile diamantelor pot fii; rosu, verde, albastru, portocaliu, roz. Bineinteles nuantele fiecarei culori difera de la deschis (faint) la inchis. Fiecare dintre aceste culori este un etalon de frumusete si perfectiune fiecare diamant fiind unicat.

Diamantele colorate sunt ”vedetele”licitatiilor internationale iar datorita unicitatii lor ajung sa se vanda cu sume foarte mari.In opinia mea diamantele colorate sunt cel mai bun si sigur mod de investitie si tezaurizare.Atentie!investitiile in diamante se fac dupa certificare si consultarea unui specialist gemolog acreditat.

Diamantele sintetice

In opinia lui Dan Giurgiu diamantul este o piatra pretioasa naturala din carbon pur cu duritatea 10 pe scara Mohs, foarte valoroasa.

De aceea de a lungul timpului s-au facut numeroase diamante sintetice. Aceste au fost facute cu scopul de a avea acces la stralucirea, frumusetea si profunzimea diamantului natural dar la un pret mult mai mic. De aceea ideea unor comercianti neautorizati de a vinde diamante sintetice ca diamante naturale si bineinteles comercializate la pretul unuia natural.

021 023

La noi in tara in afara de banalul zirconiu(cz), cele mai cunoscute simulante sunt moisanitul, zirconul, safirul alb, topazul alb etc.

Moisanitul are duritatea 9.25 (foarte apropiat de diamant), usor confundabil cu un diamant natural, care raspunde la verificarea cu testerul de diamante.

Pentru verificarea doar a moisanitului exista tester special sau creion special care poate zgaria suprafata pietrei. Moisanitul este doar un exemplu de simulant.

Diamantele sintetice sunt H.P.H.T ”construite la inalta presiune si la inalta temperatura” si C.V.D prin metoda de depunere chimica a vaporilor si exemplele pot sa continue.

Am constatat ca multi cumparatori ocazionali de bijuterii prefera sa achizitioneze o piatra pretioasa fara un certificat de calitate si la un pret mai mic decat de la un magazin de bijuterii autorizat. De asemenea un mit interesant este “autoexpertizarea” pietrei pretioase prin diferite metode relative de identificare care mai de care mai inedita.

In ceea ce priveste diamantul la noi in tara sunt foarte putini specialisti gemologi acreditati.Nu exista instrumente pentru identificarea tuturor diamantelor sintetice si a celor facute in laborator.

Diamantele sintetice pot fi identificate de gemolog si doar intr un laborator gemologic, gemologul (gemologii) trebuie sa aiba o experienta si indelungata,permanenta si bineinteles laborator performant.

Sfatul meu este sa cumparati pietre pretioase de la bijuterie si intotdeauna insotite de certificate de calitate.Daca achizitionati o piatra necertificata adresati va unui gemolog.Acesta este singurul care poate certifica un diamant.

Diamantele cu taietura veche

Spre deosebire de diamantele Roze Cut, diamantele vechi (Old Mine Cut) au con (pavilion) si 57-58 fatete. Diamantele cu taietura veche au caracteristica formele imperfecte, caletul taiat, coroana (partea superioara a diamantului) foarte inalta, pavilionul foarte gros.

Diamantele cu taietura veche au fost foarte populare in sec.18, fiind foarte des intalnite in bijuteriile vechi de familie.

Cu cinci sute de ani in urma era aproape imposibil sa slefuiesti si sa polisezi un diamant rotund astfel incat diamantele vechi sunt slefuite foarte slab si asimetric. Cu toate acestea diamantele cu taietura veche montate in bijuterii vechi sunt foarte cautate si foarte apreciate.

In rare ocazii intalnim diamante old mine cut colorate asa numitele fancy colors respectiv roz pal,verzui sau mult mai raspanditele diamante galbene, dar care au o valoare mult mai mica decat diamantele taietura noua.

REC_8424

Cum se fac investitiile in diamante

Grupul de gemologi Amalia, David si Dan Giurgiu,membrii ai asociatiei Centrul Gemologic Roman recomanda investitia in diamante fiind considerata o investitie sigura si de durata. Diamantele sunt recunoscute ca etalon de frumusete si valoare in toate tarile lumii.

Diamante au milioane de ani vechime si totusi nu si au diminuat din frumusete si valoare.

Primul pas in evaluarea unui diamant este certificarea. Evaluare si certificarea diamantelor se fac de catre minim trei gemologi pentru eliminarea eventualelor erori umane, in al doilea rand de catre un laborator gemologic abilitat si cu minim cinci ani de experienta in eveluarea si clasificarea diamantelor si nu in ultimul rand evaluarea se face in cadrul laboratoarelor gemologice impartiale care nu cumpara si nu vand pietre pretioase ci doar le certifica.

Preferabil ca investitia in diamante sa se faca cu pietre de peste un carat, cu respectarea criteriilor de evaluare, cei 4 C iar ”calitatea” sa fie foarte buna, buna sau in cel mai rau caz medie.

Nu achizitionati niciodata diamante pentru ca sunt diamante sau pentru ca sunt mari,la diamante nu conteaza marimea ci calitatea.

REC_2570 copy

Nu achizitionati niciodata diamante mari necertificate

Diamantele sintetice,facute in laborator si de slaba calitate abunda pe piata romaneasca facand investitiile in diamante o afacere paguboasa. Diamantele care au culori speciale sunt mai scumpe si mult mai valoroase si mai usor de valorificat. De exemplu fancy colors (culori deosebite) roz, portocaliu, rosu, albastru, verde etc.

Diamantele taietura veche respectiv old mine cut sunt mai putin valoroase decat cele cu taietura noua (Talkowsky) dar montate in bijuterii istorice vechi pot sa le dubleze sau tripleze valoarea la casele mari de licitatii. Criteriile de evaluare ale diamantelor pentru o investitie sunt mult mai numeroase, de aceea este imperios necesar de a le certifica la gemologi competenti si cu experienta care garanteaza o viitoare investitie.