Educatie

LITERATURA DE SPECIALITATE GEMOLOGICĂ

În urma experienței și a activității sducationale cu diamante, pietre prețioase și geme organice,specialiștii Centrului Gemologic Român au editat diferite lucrări și proiecte cu specific gemologic.

Aceste lucrări tehnice vin în sprijinul gemologilor, geologilor, bijutierilor, iubitorilor și pasionaților de pietre prețioase cu proprietate de gemă.

Pentru dezvoltarea cunoștiințelor teoretice și practice în domeniul gemologiei vă recomandăm:

Studii și cercetări în laboratorul de gemologie cu instrumente specifice muncii de gemolog.

Amalia Giurgiu, David Giurgiu, Dan Giurgiu Diamantele din România, Editura Mirton, Timisoara 2015 ISBN 978-973-52-1528-6

Carte de specialitate care tratează istoria diamantelor și a pietrelor prețioase din țara noastră din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre. Această carte prezintă istoria diamantelor și a bijuteriilor cu pietre prețioase în țara noastră și în lume.

Fotografii cu documente rare, explicații despre tipurile diamantelor, sfaturi utile despre gemologie și diamante, ce sunt diamantele și caracteristicile specifice, istoricul și proprietățile diamantelor sunt doar câteva din subiectele pe care le aducem în atenția cititorilor.

De asemenea o prezentare a tipurilor de bijuterii din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre. De asemenea în premieră am editat un mini dicționar gemologic cu expresii și termeni gemologici în limba română.

Secretele Diamantelor-Gemologia de la D la Z(ediția a I-a) Amalia Giurgiu, David Giurgiu, Dan Giurgiu

Secretele diamantelor Gemologia de la D la Z, Ediția a I-a, 2016 Mirton Timișoara ISBN 978-973-52-1675-7

Am editat primul manual de studiu pentru identificarea, clasificarea și certificarea diamantelor. O carte unică cu studii și cercetări proprii care este folositoare oricărui iubitor de pietre prețioase care dorește să se pregătească în cariera de gemolog specialist.

Această carte se adresează gemologilor, geologilor, bijutierilor și iubitorilor de pietre prețioase care doresc să dobândescă informații despre aceste pietre prețioase unice care au fascinat omenirea și anume DIAMANTELE.

Cartea este scrisă în termeni edificatori cu proceduri și standarde recunoscute și aplicate în toată lumea.

Cartea conține studii și cercetări profesionale cu specific gemologic.
Metode analitice de identificare a diamantelor naturale, sintetice și a simulantelor acestora.

-Manual practic de gemologie pentru studierea, identificarea, certificarea și certificarea diamantelor cu proprietate de gemă.

Proceduri de lucru, identificare, evaluare și certificare practică a diamantelor.

Proceduri și standarde în gemologie ( ediția a I-a)

PROCEDURI ȘI STANDARDE GEMOLOGICE STUDIU PENTRU IDENTIFICAREA, EVALUAREA ȘI CLASIFICAREA DIAMANTELOR ȘI PIETRELOR PREȚIOASE – 2017 – NOMENCLATOR GEMOLOGIC

Datele și informațiile din acest nomenclator conțin standarde, proceduri și norme internaționale în gemologie unanim acceptate de către toate organizațiile gemologice internaționale precum cercetări și studii proprii făcute de departamentul de gemologie al Casei de Bijuterii Noblesse și de către Centrul Gemologic Român.

Acest studiu este adaptat realităților și necesităților în domeniul gemologic din țara noastră și se bazează pe experiența teoretică și practică atât din țară cât și din străinătate.

Industria bijuteriilor și a pietrelor prețioase se bazează pe integritatea și transparența produsului astfel încât consumatorii să aibă încredere în produsele pe care le cumpără.

Consumatorii nu au întotdeauna capacitatea de identificare tehnică pentru a înțelege exact proveniența și modul în care a fost realizat diamantul, piatra prețioasă sau bijuteria cu pietre prețioase și se bazează exclusiv pe descrierea produsului de către vânzător.(ISO 18323)

Studii de laborator și proceduri de lucru cu pietre prețioase.
Echipamentul de laborator și instrumentele necesare identificării,evaluării și certificării pietrelor prețioase.

-Lucrare despre standardele și procedurile de lucru internaționale pentru identificarea ,evaluarea și certificarea diamantelor și a pietrelor prețioase.

Pietrele Pretioase Colorate Amalia Giurgiu, David Giurgiu, Dan Giurgiu

Pietrele Prețioase Colorate Manual Practic de identificare și clasificare a pietrelor prețioase, Timișoara 2018 ISBN 978-973-52-1815-7

-Manual practic pentru studierea, identificarea, clasificarea și certificarea pietrelor prețioase colorate.

Identificarea, evaluarea și certificarea principalelor pietre prețioase ca: safire, rubine, smaralde, jad, acvamarin, ametiste, opale, perle, tanzanite, diaspor și multe altele.

Nu în ultimul rând prețurile de piață a pietrelor prețioase.

Aceste lucrări sunt editate cu professionalism, cu sute de fotografii edificatoare și numeroase exemple practice.

Studii și cercetări proprii, precum și internaționale cu experiență de peste 22 ani în bijuterie, mineralogie și gemologie.

Revista Gemologilor-Gemologia pietrelor prețioase 2020

Revista Gemologilor – Gemologia pietrelor prețioase 2020 ISSN 2734-651X ISSN-L 2734-651X

Centrul Gemologic Roman a publicat în premiera Revista Gemologilor. Revista vine în sprijinul gemologilor, specialiștilor, bijutierilor și a iubitorilor de pietre prețioase cu informații actualizate cu și despre pietre prețioase.

Revista este editată anual și conține articole de specialitate, publicații ale gemologilor și colaboratorilor specialiști pentru gemologia pietrelor prețioase cu proprietate de gemă.

Revista Gemologilor – Gemologia pietrelor prețioase 2021 ISSN 2734-651X ISSN-L 2734-651X

Centrul Gemologic Roman a publicat în premieră Revista Gemologilor. Revista vine în sprijinul gemologilor, specialiștilor, bijutierilor și a iubitorilor de pietre prețioase cu informații actualizate și informații cu și despre pietre prețioase.

Revista Gemologilor – Gemologia pietrelor prețioase 2022 ISSN 2734-651X ISSN-L 2734-651X

Secretele Diamantelor-Gemologia de la D la Z 2021 (Editia a II a) Amalia Giurgiu, David Giurgiu, Dan Giurgiu

Secretele Diamantelor Gemologia de la D la Z Ediția a II-a Editura Mirton Timișoara 2021 ISBN 978-973-52-1959-8;

În urma numeroaselor solicitări și a epuizării stocurilor cărții Secretele Diamantelor-Gemologia de la D la Z ediția a I-a, o echipă de gemologi specialiști și geologi au reeditat primul manual pentru aprofundarea gemologiei, Secretele Diamantelor – Gemologia de la D la Z fiind un suport practic pentru identificarea, clasificarea și certificarea diamantelor, util tuturor persoanelor care doresc să descifreze tainele diamantelor.

Gemologia pietrelor prețioase este podul care face legătura între știință și business.

În această carte veți găsi mai mult de 500 de fotografii originale edificatoare, informații practice, metode și proceduri pentru identificarea, clasificarea și certificarea diamantelor, instrumente și informații utile de specialitate gemologică.
Această carte conține informații tehnice edificatoare despre:

 1. Diamantele și proprietățile gemologice ale acestora
 2. Instrumentele și laboratorul de gemologie
 3. Gemologia și gemologul
 4. Identificarea și clasificarea culorii diamantelor, a tonului și a nuanței
 5. Identificarea și clasificarea clarității
 6. Identificarea și clasificarea tăieturii, șlefuirii și fațetării diamantelor
 7. Identificarea și clasificarea diamantelor sintetice și a simulantelor acestora
 8. Tratamentele diamantelor, identificarea și clasificarea acestora
 9. Identificarea și clasificarea fluorescenței și fosforescenței diamantelor
 10. Identificarea și clasificarea strălucirii diamantelor
 11. Prețul și valoarea comercială a diamantelor
 12. Diamantele colorate și diamantele care au culori speciale
 13. Cum se întocmesc rapoartele gemologice

Secretele bijuteriilor-Istoria bijuteriilor și a bijutierilor

Numeroase alte informații mai puțin cunoscute publicului larg sunt disponibile în acest manual de gemologie.

Secretele bijuteriilor-Istoria bijuteriilor și a bijutierilor Cartea conține următoarele titluri: Bijutierii din România, Documentarea activității profesionale a bijutierilor din România, Etniile bijutierilor, Bijuteriile până în anul 1948, Bijuteriile din perioada 1948-1989, Bijutierii și bijuteriile după anul 1989, Valoarea bijuteriilor, Producția bijuteriilor, Instrumentele și sculele bijutierilor, Metalele prețioase din România, Exploatarea metalelor prețioase, Educația de specialitate, Breslele din România, Făuritorii de bijuterii prețioase, Bijutieri faimoși care au făcut istorie, Epocile și perioadele artistice ale bijuteriilor, Bijuteriile comerciale, Bijuteriile personalizate, Bijuteriile contemporane ale sec. al XXI-lea, Bijuteriile noncoformiste, Orfevrăria prețioasă și decorativă, Ceasornicăria și orologeria în România, Sigiliile personalizate prețioase, Cultura europeană în artă și bijuterii, Bijuteriile în lume.

Se regăsesc mai mult de 550 de fotografii originale într-o carte generoasă cu informații mai puțin cunoscute publicului larg.

În această carte se regăsesc pentru prima oară documente care atestă meseria de bijutier, reclame ale magazinelor de bijuterii din perioada interbelică și nu în ultimul rând interviuri cu bijutieri seniori din România.

Educația gemologică este primul pas pentru a deveni specialist în diamante și pietre prețioase.

Literatura de specialitate poate fi comandată la:

Sediul nostru, str.Căpitan Damșescu nr 40. Timișoara
info@centrulgemologicroman.ro
www.centrugemologicroman.ro
bijuteriinoblesse@yahoo.com
www.bijuterii-noblesse.ro/gemologie
tel/fax 0256438491
tel/0721331744

Studiu de specialitate gemologica


Metode avansate de predare teoretică și practică a studiilor și standardelor gemologice.
Studiu în echipă cu echipament de laborator.
Analizarea proprietăților optice ale pietrelor prețioase
Clasificarea pietrelor prețioase conform standardelor internaționale
Identificarea și clasificarea cromaticii pietrelor prețioase

Implementarea unui sistem de predare și studiere interactiv pentru studierea și cercetarea practică a pietrelor prețioase.

Seminarii și conferințe interactive cu elevi și studenți

Bursa in gemologie

Centrul Gemologic Roman ofera gratuit un loc fara taxa unei persoane motivate alaturi de grupele  de cursanti.

Aceasta  bursa ofera unei persoane cu studii superioare, motivate si iubitoare de pietre pretioase posibilitatea de a urma un curs de gemologie acreditat A.N.C.

Consideram ca acest program de pregatire ofera posibilitatea unui nou start in viata si posibilitatea imbratisarii unei cariere noi, speciale si elitiste.

Pentru inscrieri trimiteti Curriculum Vitae motivational pe

info@centrulgemologicroman.ro

Oferta gemologica educationala

In premiera in tara noastra Centrul Gemologic Roman ofera posibilitatea grupurilor organizate de minim trei persoane de a participa gratuit la vizitarea laboratorului de gemologie si a muzeului din cadrul centrului nostru.

Oferim posibilitatea de a studia o piatra pretioasa cu instrumente specifice meseriei de gemolog si de a primi informatii de baza despre aceasta meserie si arta in acelasi timp.

Totodata se poate vizita un atelier de bijuterie in care se creeaza bijuterii facute manual.

Inscrieri la info@centrulgemologicroman.ro si tel. .0256438491

Muzeul de Gemologie in Romania

Centrul Gemologic Roman in colaborare cu Casa de Bijuterii Noblesse a fondat primul si singurul muzeu de gemologie din Romania.

In cadrul acestui muzeu cu exponate proprii exista primele documente care atesta meseria de bijutier-giuvaergiu, respectiv lucrator cu pietre pretioase (nestemate).

Instrumente si scule specifice meseriei cu pietre si metale pretioase precum si documentatie de specialitate. Am adunat si colectionat aceste exponate din dragoste si pasiune pentrul aceasta meserie nobila,meseria de gemolog dorind sa impartasim acest lucru. Vizitarea este gratuita si cu programare prealabila.

Evaluarea, clasificarea si cercetarea diamantelor

Doua videoclipuri in care Dan Giurgiu explica despre cum se evalueaza un diamant.

Cursuri de Gemologie

Cursuri speciale de gemologie pentru formarea de specialisti in lucrul cu pietre pretioase

Cu peste 22 de ani de activitate profesională,etică și profesionalism în domeniul bijuteriilor,gemologiei și a pietrelor prețioase ne dedicam cunostiintele si experienta transmiterii meseriei de gemolog.

Curriculum:

 • Introducere generală despre diamante și formarea acestora.
 • Identificarea și clasificarea diamantelor în funcție de cei patru C și a altor elemente de evaluare și clasificare.
 • Caratul
 • Tăietura(cut-ul)
 • Claritatea
 • Culoarea.
 • Practică intensivă  în laboratorul de gemologie cu instrumentar  specific.
 • Măsurarea dimensiunilor diamantului, clasificarea culorilor folosind etaloanele de culoare.
 • Utilizarea microscopului și instrumentarului gemologic de laborator.
 • Identificarea și clasificarea clarității diamantelor.
 • Identificarea diferitelor forme și tăieturi specifice ale diamantelor.
 • Identificarea diamantelor tratate și a celor sintetice.
 • Tăietura și simetria diamantelor.
 • Tăieturi speciale(fancy cuts).
 • Analizarea și evaluarea culorii, tonului și nuanței diamantelor.
 • Grosimea și analizarea rondistului precum și rolul acestuia.
 • Identificarea practică a diamantelor old mine cut (tăietura veche) și roze cut (diamante fără con), bijuterii cu diamante vechi.
 • Prețul real al diamantelor.
 • Practică intensivă cu diamante reale.
 • Personal acreditat și calificat (minim trei persoane), cele mai noi informații despre diamante,pietre prețioase și gemologie.

Grupele vor fi formate din maxim doisprezece persoane. Bufet rece, băuturi reci și calde, răcoritoare, cafea, ceai.

Durata cursurilor este de minim 60 ore timp de 4 săptămâni  doar în weekend vineri,sâmbătă și duminică.

Tipul de predare:

Intensiv-explicativ în condiții de laborator.

Condiții de participare

 • Studii superioare cu licenta.
 • Vârsta minimă 18 ani,

Documente de înscriere necesare:

 • Copie CI
 • copie certificat naștere
 • copie certificat căsătorie (daca este cazul)
 • ultima diplomă de studii,
 • adeverință medicală

La absolvire se acordă:

 1. Certificat de absolvire  eliberat de Ministerul Muncii și Ministerul Educației Naționale.
 2. Diplomă în limba engleză eliberată de Casa de Bijuterii Noblesse și Centrul Gemologic Român.
 3. Suplimentul descriptiv al certificatului de absolvire cu, competențele profesionale dobândite M.M și M.E.

Certificatele de absolvire sunt documente oficiale ale Statului Român.

Condiții de participare fără studii superioare

 • Vârsta minimă 18 ani

Documente de înscriere necesare:

 • Copie CI
 • copie certificat naștere
 • copie certificat căsătorie
 • ultima diplomă de studii
 • adeverință medicală.

La absolvire se acordă

 • Diplomă în limba engleză eliberată de Casa de Bijuterii Noblesse și Centrul  Gemologic Român.

Competențe dobândite:

Persoanele care doresc să se perfecționeze, să   investească în propria educație vor dobândi următoarele competențe și abilități:

 1. Identificarea diamantelor,pietrelor prețioase,semiprețioase și a gemelor organice.
 2. Identificarea și clasificarea eventualelor tratamente a pietrelor prețioase.
 3. Determinarea valorii pietrelor prețioase.
 4. Identificarea diamantelor naturale, sintetice și a celor făcute în laborator.
 5. Redactarea oficială a documentelor specifice expertizării gemologice.
 6. Identificarea diamantelor naturale, sintetice și a celor făcute în laborator.

Domenii de angajare:

Acest program vă formează ca specialist în  meseria de gemolog oferind posibilitatea de a practica această meserie atât în țară cât și în străinătate.

În România domeniul de angajare este în producția și comerțul cu bijuterii și pietre prețioase, în cadrul instituțiilor statului și în unități gemologice, bijuterii de lux etc.

Se poate practica această meserie în cadrul firmelor private sau de stat care operează cu pietre prețioase, în cadrul burselor de diamante, bijuteriilor de lux cu pietre prețioase, bănci.

Domenii de angajare

 • În bijuterii
 • În case de amanet
 • Evaluator independent
 • Specialist în case de licitații
 • Specialist în magazine de antichități
 • Domeniul bancar
 • Retailer de bijuterii cu pietre prețioase
 • Angrosist de pietre prețioase
 • În instituții de stat și private
 • Cumpărător- persoană fizică
 • Freelancer

Ca persoană fizică, acest program gemologic vă oferă posibilitatea de a face alegerea ideală în achizitionarea unui diamante sau piatra pretioasa în raport cu bugetul și personalitatea fiecăruia.

Să nu uităm că diamantele si pietrele pretioase au fost și vor fi cea mai sigură investiție iar cererea pentru acest domeniu de activitate este din ce în ce mai solicitat.

România are nevoie de specialiști în acest domeniu.

Programul gemologic se desfășoară în Timișoara.

CURS SPECIALIZAT DE PIETRE PREȚIOASE COLORATE

Acest program gemologic unic  vine în sprijinul gemologilor,bijutierilor și a iubitorilor de pietre prețioase care doresc să se perfecționeze în știința pietrelor prețioase.

Acest program vă introduce  în lumea pietrelor prețioase colorate, altele înafară de diamante.

Programul gemologic cuprinde:

 • termenii de bază  în gemologia pietrelor prețioase : safirul,rubinul,smaraldul și alte pietre prețioase;
 • metode și procedee de identificare a pietrelor prețioase colorate;
 • metode de identificare a pietrelor prețioase făcute în laborator,sintetice și simulante ale acestora;
 • analizarea,clasificarea și evaluarea incluziunilor pietrelor prețioase  colorate;
 • determinarea originii prin analizarea incluziunilor;
 • evaluarea și identificarea culorii,tonului și a nuanței;
 • evaluarea și identificarea dispersiei și a saturației de culoare;
 • evaluarea și identificarea pietrelor prețioase colorate ,sintetice, a simulantelor și tratamentele acestora;
 • folosirea instrumentelor gemologice de laborator;
 • folosirea standardelor și a terminologiei internaționale cu specific gemologic;

Formatorii:

Formatori profesionali experimentați și acreditați de către Ministerul Muncii și Ministerul Educației Naționale cu experiență națională și internațională în gemologia pietrelor prețioase.

Locatie:

In Timișoara

Tipul de predare:

 • Intensiv-explicativ în condiții de laborator;
 • Teoretic și practic.

Condiții de participare

 • Vârsta minimă 18 ani,
 • Studii minim liceale.

Documente de înscriere necesare:

 • Copie CI
 • copie certificat naștere
 • copie certificat căsătorie
 • ultima diplomă de studii
 • adeverință medicală.

Absolvirea anterioara a unui program gemologic.

Competențe dobândite:

Persoanele care doresc să se perfecționeze, să   investească în propria educație vor dobândi următoarele competențe și abilități:

 1. Identificarea pietrelor prețioase,semiprețioase și a gemelor organice.
 2. Determinarea valorii pietrelor prețioase.
 3. Redactarea documentelor specifice expertizării gemologice.
 4. Identificarea eventualelor tratamente a pietrelor prețioase
 5. Identificarea pietrelor prețioase sintetice și a simulantelor
 6. Identificarea diamantelor naturale, sintetice și a celor făcute în laborator.
 7. Prețul real al pietrelor prețioase
 8. Folosirea instrumentelor de laborator specific gemologiei.

La absolvire se acordă:

 • Diplomă în limba engleză eliberată de Casa de Bijuterii Noblesse și Centrul Gemologic Român..

Domeniul de angajare :

 •  bijuterii
 •  case de amanet
 • evaluator independent
 • specialist în case de licitații
 • specialist în magazine de antichități
 • retailer de bijuterii cu pietre prețioase
 • angrosist de pietre prețioase
 • în instituții ale statului și instituții private.
 • freelancer

Dotări

 • Sală de curs acreditată la standarde europene;
 • Laborator gemologic acreditat cu dotări de ultimă oră.
 • Instrumente avansate pentru studierea gemologiei.

Pregatirea  și perfectionarea gemologică suplimentară

Posibilitatea de a continua pregătirea și perfecționarea gemologică prin participarea la workshop-uri periodice cu diferite tematici precum și apartenența la organizații gemologice.

Posibilitatea de înscriere după absolvire în clubul gemologilor Diamond Club Gemologie România.

Posibilitatea de înscriere ca membru în Asociația Centrul Gemologic Român.

Suport

Detalii și asistență suplimentara pentru transport și cazare în Timișoara vă rugăm să ne contactați.

Accesul la biblioteca de specialitate în limba română.Cărți și manuale disponibile la cerere.

Informari electronice periodice

Asistenta gemologica

Worksopuri de specialitate cu diferite tematici pentru studierea pietrelor pretioase.