Clasificarea perlelor

Perlele sunt clasificate ca geme organice prețioase biomineralizate. 

Toate perlele sunt diferite, cu toate acestea ele se clasifică după proceduri și standarde gemologice . 

Gemele organice rare cu proprietăți gemologice superioare optime pentru a fi folosite în bijuterii sau cu scop decorativ sunt clasificate ca geme organice prețioase.

Perla este una dintre cele mai frumoase și mai surprinzătoare geme organice care se pot folosi în bijutierii. 

Perlele s-au bucurat mereu de aprecierea cumpărătorilor din întreaga lume și sunt folosite și apreciate de la începuturile umanității.

 Atunci când cumpărați perle pentru prima oară puteți fi derutat; veți avea în față sute de varietăți cu prețuri foarte diferite. 

Deși sunt asemănătoare totuși perlele sunt foarte diferite.

Cele mai importante criterii de diferențiere sunt habitatul în care s-au format perlele (apă dulce sau sărată) și cum s-au format ele (dacă sunt naturale sau de cultură). 

Forma, mărimea, nuanța, luciul, grosimea sidefului etc. Perlele au duritatea de 2,5-3.5 pe scara lui Mohs, ele sunt cunoscute și folosite de aproximativ 4000 ani. Repere pentru recunoașterea și achiziționarea perlelor.

C:\Users\dan\Desktop\poze gemo\Clasificarea perlelor.jpg



Perlele de apă sărată provin de la stridiile și midiile din oceane, mări și golfuri. De obicei sunt de calitate superioară și mai scumpe decât perlele de apă dulce, acestea se găsesc în moluștele din râuri, lacuri și iazuri. În general sunt mai neregulate și au forme mai variate decât cele de apă sărată.

Perlele se masoară în milimetri. 

Este unitatea de măsură și de comparație pentru perle acceptată în întreaga lume. Perlele, sălbatice, de apă sărată care au forme regulate, luciu și strălucire specială sunt mult mai valoroase decât cele neregulate fără luciu și strălucire.

Gemolog specialist Drd David Giurgiu

Coralii – geme organice

Proprietăți

Duritate 3,5

Indicele de refracție (R.I.) 1.48-1.65  

Gravitatea specifică-  2,60-2,70

Birefrigență-0.160-0,172  

Fluorescență-Inertă

Grad de transparență-mată

Culoare-alb, roșu, roz, portocaliu, negru, maro, galben

Istoric

Coralii sunt cunoscuți și folosiți în bijuterii din neolitic de peste 6 200 de ani.

Coralii au avut un rol foarte important pentru majoritatea religiilor și curentelor religioase atât pentru creștinism, iudaism, islam cât și pentru budism și hinduism.

Coralii au fost folosiți în obiecte religioase cu rol de protecție cât și pentru bijuterii exclusiviste fiind apanajul regilor.

Formarea coralilor

Coralii sunt printre cele mai spectaculoase geme organice biogenice care se folosesc în bijuterii datorită intensității și variației de culori. Coralii se întâlnesc în toate zonele cu ape calde cu răspândire globală. Coralul (Coralium) este denumirea folosită pentru a descrie mici polipi marini  formați din carbonat de calciu biomineralizat structurat  sub formă de exoschelet.   

Coralii fac parte din familia Coralidelor (Coralidae ), organisme  cu un corp moale care au un schelet extern de protecție compus din carbonat de calciu.

 Atașându-se de roci, aceste animale minuscule se înmulțesc  o dată sau de două ori pe an pentru a crea colonii gigantice care în cele din urmă formează recife. Coralii au un ritm de creștere foarte lent de aproximativ 0,5 mm-2 cm pe an, anumite specii în condiții climatice ideale se pot dezvolta vertical cu până la 10cm pe an.

Coralii se dezvoltă multidirecțional  cu diferite forme în funcție de mediul înconjurător și de specie. Cea mai comună formă este cea asemănătoare crengilor copacilor. Coralii în funcție de adâncimea la care s-au format și de vârstă pot avea grosimi de la 2-3mm până la 4-5 cm în funcție de condițiile climatice.

Răspândire

Coralii se întâlnesc în apele calde din Australia, India, Africa, Sudul Israelului, America de Sud, Marea Mediterană.

Varietatea coralilor

Se cunosc mai mult de 7000 de specii de corali din care doar 8-10 tipuri de corali sunt clasificați ca și corali prețioși.

Clasificarea coralilor se face în funcție de adâncimea la care s-au format, intensitatea culorii, forma și mărimea.

Coralii de recif se formează pe structuri foarte apropiate de suprafața apei.

Coralii prețioși folosiți în industria bijuteriilor se formează la adâncimi mai mari de 50 metri adâncime ajungând  până la adâncimi de 1500-1800 metri, aceștia fiind întâlniți în colonii compacte.

Culoarea coralilor

Culoarea coralilor roz, portocalii și roșii se datorează  algelor și planctonului bogat în caroten. Mai mult de 500 de pigmenți naturali proveniți de la fitoplancton și alge grupați în carotenoizi care formează alte culori de corali. Pigmentul  absorbit în exoscheletul coralului formează culoarea evidentă. Cu cât exoscheletul se dezvoltă mai mult, cu atât de intensă este culoarea coralului. Temperatura mării, adâncimea  și poluarea influențează semnificativ culoarea. Culoarea albă se datorează abundenței de calciu (CaCO3)

Cele mai apreciate culori ale coralilor sunt roșu, portocaliu, negru, auriu și roz cu ton mediu și saturație uniformă.

Cea mai apreciată și valoroasă  culoare comercială este  culoarea roșie și culoarea portocalie din specia Corallium Rubrum.

Cu cât culoarea este mai intensă cu un ton mediu și saturație uniformă cu atât este mai valoros, acest tip de coral se numește coral nobil.

Cel mai des întâlnit coral este coralul alb.

Metode de identificare

Cu o lupă pentru studiul  gemologic 10 X sau la microscop se studiază consistența și stuctura  coralului.

Identificarea și clasificarea durității

Studiu de identificare la microscop

Test cu acetonă (cetonă)

Test de spectroscopie

Analiză cu instrumente avansate RAMAN și FTIR.

Test cu lumină U.V.-U.L. și U.S.[1]

Tratamentele coralilor

Gemologii identifică  eventualele tratamente, modificări sau îmbunătățiri ale culorii sau dacă a suferit  modificări ale structurii.

Tratamente coralilor de modificare și îmbunătățire a culorii, a saturației sunt specifice majorității gemelor organice .

Tratamentele coralilor sunt:

-vopsire

-ceruire

-impregnare cu polimeri,

-încălzire

-placare(coating)

Tratamentele de îmbunătățire a culorii sunt permise atât timp cât beneficiarul este informat.

Simulantele coralilor

O categorie diferită o reprezintă imitațiile.

Datorită rarității și cererii pe piața Orientului Îndepărtat apar numeroase imitații și simulante ale coralilor.

Astfel există lavă vopsită, calcar vopsit, plastic, celuloid, sticlă, coral compozit și numeroase alte imitații din materiale mai mult sau mai puțin organice.

Comercializarea  simulantelor ca și corali naturali nu este etică.

Utilitatea coralilor

De peste 6200 ani, coralii au avut un rol central în majoritatea religiilor, în creștinism, iudaism, budism, islam fiind folosiți în bijuterii, obiecte religioase, artă.

În prezent coralii se folosesc în bijuterii, medicină tradițională, geochimie, cercetare climatică, acvacultură, studii și cercetări marine.

Proprietățile ezoterice ale coralilor

Coralul se află sub semnul planetei Marte.

Coralii erau folosiți de către romani pentru vindecarea copiilor, febrei , delirului, de ochi, epilepsie, otrăvire și este considerat și în zilele noastre benefic pentru copii și soldați.

Coralul  amplifică vitalitatea și energia personală.

Coralul este un simbol al puterii și bogăției în Sicilia, Benin, Nigeria și în numeroase alte țări africane.

Prețul coralilor

Evaluarea coralilor din punct de vedere comercial:

Ca un coral să fie considerat valoros trebuie să aibă culoare intensă, mărime semnificativă, formă armonioasă, fără găuri, rupturi și ciobituri.

Coralii de cultură pot să varieze între 20 și 120 dolari pe gram, iar coralii sălbatici sau cu proprietăți gemologice superioare pot să depășească 300 dolari.

La valoarea comercială a coralilor se adaugă coralii care au fost prelucrați artistic în diferite forme sau cei cu valoare religioasă sau istorică.

Legislație

Datorită poluării și a încălzirii globale coralii sunt pe cale de dispariție.

Coralii și recifurile de coralli sunt protejați prin legi și reglementări internaționale.

Exploatarea coralilor este strict reglementată și permisă doar în cazul anumitor specii care nu sunt pe cale de dispariție și din zone strict delimitate.

Doar anumite specii care nu sunt pe cale de dispariție pot fi recoltate.

Recoltarea se face de la adâncimi mai mari de 50 metri de către scafandri.

Este interzisă folosirea plaselor sau a utilajelor industriale pentru recoltarea coralilor.

Dimensiunile de recoltare trebuie să fie de peste 7 mm.

Având în vedere că  sunt pe cale de dispariție aceștia se ,,cultivă,,în ,,ferme,, din mări calde asemănător perlelor de cultură.

 Organizatia Națiunilor Unite (ONU) a  restricționat  recoltarea coralilor roșii și roz datorită exploatării excesive fiind considerate specii pe cale de dispariție.

Poluarea, pescuitul industrial și exploatarea excesivă a coralilor a dus această specie în pragul extincției.

Prin studierea coralilor Centrul Gemologic Român se alătură mișcării mondiale de protecție și conservare a recifurilor de corali.


[1] În cazul probelor vopsite saturația spectrală identificată a fost identificată între 400 și 550nm respectiv fluorescența foarte puternică culoare atipică

Drd. Gemolog specialist David Giurgiu

Evaluarea profesionala a perlelor

Istoric

Printre primele podoabe folosite în istoria umanității sunt bijuteriile cu  perle.

Cele mai vechi perle descoperite folosite de om au mai mult de 7000ani.

Perlele  erau folosite și apreciate de toate culturile în mod special de romani,egipteni și arabi . Perlele erau folosite ca monedă de schimb,în comerț,religie,decorațiuni,arme și obiecte de cult și nu în ultimul rând în bijuterii.

Perla este piatra norocoasă a celor născuți în luna iunie.

Ce sunt perlele?

Perlele sunt singurele geme organice care provin dintr-o ființă vie.

Timpul de formare al perlelor este între șase luni și doi ani în funcție de loc ,condiții și temperatură.

Perlele de cultură

Perlele de cultură sunt perle naturale cultivate de către om.

Perlele de cultură nu sunt sintetice.

Perlele de cultură se produc prin introducerea unui grăunte de nisip în interiorul moluștei (scoicii) iar aceasta printr-un sistem de autoapărare creează strat după strat  de sidef în jurul grăuntelui de nisip realizând mult îndrăgita perla.

Peste 90% din perlele din bijuterii sunt făcute prin însămânțare artificială.

Acest lucru nu înseamnă că perlele sunt mai puțin valoroase.

Perlele se clasifică în trei mari categorii

a. Perle de apă dulce

Perlele de apă dulce sunt cultivate de oameni în crescătorii.

Perlele de apă dulce provin din lacuri,râuri și iazuri  din zone calde ,din China și Japonia,Australia.

Ulterior acestea au fost crescute în zone calde din Australia,Vietnam,Tailanda,SUA și alte țări.

b. Perle de mare

Primele perle de cultură au fost ,,cultivate,, începând din  anul 1878 în Japonia.

Perlele de mare sunt crescute de oameni în crescătorii în mare în zone tropicale.

Majoritatea perlelelor de pe piață sunt perle ,,cultivate,, făcându –le accesibile tuturor.Cu toate acestea perlele se clasifică riguros după numeroase criterii.

Perlele de mare cu proprietăți superioase se găsesc în general în apele Japoniei,Chinei,Australiei,Filipinei,Tahiti,Polinezia Franceză și alte locuri cu ape calde și climă blândă.

c.Perle salbatice

Așa cum le spune numele sunt perle care cresc în sălbăticia mărilor calde.

Mai puțin de una din 10000 de cochilii salbatice conțin perle ,acestea fiind în continuă scădere.

Perlele provin în general din Marea Japoniei,Marea Chinei,Golful Persic,Sudul Indiei,Australia.

Scăderea dramatică a perlelor sălbatice are loc datorită poluării,pescuitului excesiv și a exploatărilor marine.

Perlele sălbatice sunt printre cele mai rare de pe planetă.

Cea mai scumpă perlă din lume valorează 100 milioane dolari.

Criterii de evaluare și clasificare

1.Strălucirea externă Lustra-Haloul

Strălucirea se clasifică astfel:

Excelentă

Perla reflectă strălucire intensă și are efect de halou

Când haloul perlei este foarte calitativ și bine conturat la o privire de aproape se poate vedea refectată propria imagine în perlă.

Foarte bună

Reflexie buna și strălucire plăcută

Reflexie cu zone difuze la margini,holou bine conturat.

Bună

Strălucire neuniformă localizată zonal,haloul este slab.

Medie

Reflexii slabe și difuze pe toată suprafața

Slabă

Reflexie și strălucire disparate,fără efect de halou.

2. Forma

Perlele rotunde cât mai aproape de perfecțiune sunt cele mai rare și cele mai apreciate.

Cele rotunde sunt cele mai căutate și apreciate perle.

Alte forme întâlnim în formă de picatură,oval,baroc etc

3. Culoare-nuanță-ton.

Culoarea perlelor

Culoarea perlelor este destul de variată.

Perlele pot să fie albe,negre,roz,verzi,aurii,galbene,gri.

Nuanța perlelor

Nuanța perlelor este clasificată în nuanțe calde și reci.

Perlele colorate cu nuanțe calde ca roz,portocaliu și galben sunt mult mai apreciate decaâ perlele colorate care au nuanțe reci ca verde,violet sau albastru,mov.

Culorile alb,roz,negru,verde,auriu  sunt cele mai căutate și folosite.

Perlele verzi  și cele aurii sunt cele mai nobile și valoroase.

Tonul perlelor

Tonul prezintă o variație de la deschis la închis clasificat de la 0 la 10.

Tonurile de mijloc,intense, sunt cele mai apreciate și valoroase.

O perlă cu ton foarte deschis sau foarte închis nu este foarte atractivă ochiului uman.

4. Mărimea

Mărimea nu afectează calitatea perlei.

Mărimea influențează valoarea perlei.

O perlă cu cât este mai mare cu atât este mai valoroasă.

Perlele mari ajung în general la dimensiuni de pâna la 18mm.

Perlele mari sunt mult mai rare deoarece sistemul de autoapărare a perlei poate respinge incluziunea deformându-și astfel forma și implicit mărimea.

Printre cele mai mari perle întâlnite sunt perlele din Marea Chinei de Sud 18mm.

5.Imperfectiunile de suprafață

Imperfectiunile de suprafață sunt printre cele mai vizibile și evidente metode de clasificare și evaluare a perlelor.

Printre aceste posibile defecte ale perlelor întâlnim:denivelări de suprafață a sidefului,exfolieri,adâncituri de suprafață,sidef zgâriat,ciobituri externe,afectare cu agenți chimici ca șampon,parfum,apă cu clor etc,pierderea luciului extern.

6.Grosimea sidefului

Cu cât perla este mai calitativă, cu atât are stratul de sidef mai gros.

Cu cât sideful este mai gros, cu atât perla este mai rezistentă ,mai strălucitoare și reflectă lumina mai intens.

Grosimea sidefului se identifică prin cercetarea sidefului de la perforația perlei.

O alta metodă de identificare a  grosimii sidefului la perlele negăurite este clasificarea formei și consistenței haloului de suprafață.

Cu cât haloul este mai accentuat ,și bine conturat cu atât stratul de sidef este mai gros.

7.Tratamente

Pentru ca perlele să fie cât mai atractive se tratează prin diferite metode.

Aceste metote sunt legale și etice atâta timp cât beneficiarul este inștiințat de acest lucru.

Tratamentele perlelor sunt de trei tipuri

1.Tratament pentru estomparea imperfecțiunilor

2.Tratament pentru îmbunătățirea strălucirii și reflexiei

3.Tratament pentru dobândirea culorii dorite de beneficiar

Acestea sunt:

Vopsirea

Anumitor  tipuri de perle maronii li se schimbă culoarea în alb stralucitor.

Aceasta se face prin scufundarea perlelor în peroxid de hidrogen.După această operațiune perlele maronii devin albe.

Perlele albe cu pete gălbui sau maronii se pot ,,albii,,prin expunere la lumină intensă.

Încălzirea perlelor

Acest procedeu se aplică perlelor pentru îmbunătățirea strălucirii și reflexiei.

Se încălzesc perlele constant până se elimină o mică parte din umiditatea perlei după care se răcește brusc.

Acest procedeu îmbunătățeste strălucirea perlei prin comprimarea stratului de sidef.

Datorită cererii de perle aurii s-a dezvoltat sistemul de încălzire a perlelor până la 70-80 grade și inserarea acestora cu pigmenți aurii.Acesta face ca perlele sa aibă o culoare deosebit de apreciată aurie.

Șlefuirea perlelor

Anumite perle cu defecte evidente se șlefuiesc cu diferite tipuri de ceară sau chiar polimeri pentru estomparea adânciturilor,zgârieturilor și denivelărilor.

Alte tratamente si procedee.

Perlele roz

Pentru îmbunătățirea culorii la perlele rozalii sau roz se introduc perlele rozalii sau chiar albe în sare minerală roz câteva săptămâni până devin roz.

Perlele negre

Culoarea perlelor gri,negre cu dispersie neuniformă se tratează cu azotat de argint și soluție de amoniac pentru un negru intens,uniform.

Iradierea cu raze gama pentru înnegrirea accentuată a perlelor este o altă metodă care se folosește la perlele negre.

Deseori perlele se vopsesc cu diferite uleiuri colorate sau substanțe pentru îmbunătățirea și uniformizarea culorii.

Identificarea perlelor vopsite

Dacă o perlă este vopsită la o examinare atentă cu lupa de gemolog se poate observa că pe suprafața perlei în denivelări sau defecte de suprafață nuanța din interior este diferită de culoarea și nuanța de pe suprafața perlei.

Estomparea imperfectiunilor

Perlele care prezintă asperități,adâncituri sau mici ridicături se estompează prin șlefuirea perlei cu ceară de albine.Ceara de albine estompează la prima vedere imperfecțiunile perlei.

Clasificarea perlelor

Perlele se clasifică în funcție de prezența sau absența defectelor.

Acestea se clasifică astfel:

AAA

Au cel mai mare grad de clasificare.

Cel putin 95% din perlă este superioară din toate punctele de vedere.

De exemplu, perlele clasificate AAA sunt perfect rotunde  și prezintă  o culoare intensă uniform distribuită pe toată suprafața.

Lustra ,respectiv haloul va avea o reflexie ca de oglindă și este bine conturat.

Nu în ultimul rând grosimea sidefului va avea cel putin 0,4mm sau chiar mai mare în funcție de locul în care s-au format.

AA

Strălucirea și gradul de reflexie este foarte ridicat.

Cel putin 75%din suprafață  nu are defecte vizibile la prima vedere.

Grosimea sidefului este de 0,2-0,3mm.

Perla AA este foarte plăcută privirii  dar diferită de perla clasificată AAA.

A

30-40% din suprafața perlei  prezintă diferite defecte vizibile la o primă vedere.

Se observă  denivelări de suprafață,defecte naturale,strălucirea și reflexia sunt parțiale și nu în ultimul rând  au o mărime  medie spre mică.

Grosimea sidefului este în general de  până la 0,2mm.

Cu cât perla este recoltată mai timpuriu cu atât grosimea sidefului este mai subțire.

Cu toate acestea sunt considerate perle comerciale și se folosesc cu succes în bijuterii.

Observație !

În diferite părți ale lumii se folosesc sisteme paralele care în esență exprimă același  sistem de clasificare.

Întâlnim astfel sistemul de clasificare pornind de la A;B;C;D sau alte sisteme paralele.

Important este modul și criteriul profesional de clasificare a  calității  perlei.

10 metode de identificare a perlelor

Cum ne dăm seama dacă perlele sunt reale sau nu?

Un test rapid,simplu și la îndemâna oricui este frecarea perlei pe dinte.

1. Dacă este perlă la frecarea pe dinte se va simti abraziv și nisipos.

Dacă este plastic sau alt material sintetic la frecarea pe dinte va aluneca fără să opună rezistență.

2. Dacă ,,perla,, este găurită, stratul superior care imită sideful este foarte subțire și deschis la culoare.

Dacă  stratul este natural, sideful este mai gros și foarte închis la culoare în interior chiar negru.

3. Analizarea cu lupa.

Pe un suport gri cu lumină specială se analizează micile imperfectiuni.

Marea majoritate prezintă mici imperfecțiuni de suprafață,denivelări sau ridicături minuscule dovada că sunt naturale.

4. Greutatea.

Perlele sunt mai grele și mai dense decât imitațiile acestora.

Dacă țineți în mână o perlă și o mărgea de plastic sau rășină ve-ți observa că perla este mai grea și mai densă.

Se poate și cântării pentru edificare.

Atenție: mărgelele din sticlă învelite în sidef pot să aibă o greutate considerabilă.

La examinarea cu lupa se observă diferența.

5. Analizarea perforației.

Perlele perforate pentru a fi înșirate prezintă în locul unde au fost găurite o perforație uniformă regulată.Imitațiile artificiale în locul unde au fost găurite prezintă exfolieri neregulate ale stratului superior care imită sideful,ciupituri de suprafață și interne.

6. Analizarea perlelor din șirag.

Nu există în natură două perle identice.La o examinare atentă se observă diferențe minore de mărime,formă,culoare, ton și nuanță între perlele din șirag.

La imitațiile sintetice mărgelele sunt identice cu o culoare și simetrie desăvârșită.

7. Inșirarea perlelor.

Perlele naturale și mai ales perlele valoroase sunt înșirate cu noduri intermediare.

Aceste noduri protejează perlele de deteriorare prin frecare între ele.

Nodurile sunt coplexe și laborioase, timpul de execuție este de 4 până la 12 ore.

Imitațiile sintetice nu se înșiră cu noduri și este puțin probabil să întâlniți un asemenea caz.

8. Temperatura perlelor.

Perlele sunt reci la o primă atingere pe obraz sau frunte.Imitațiile sintetice au o temperatură mai apropiată de temperatura camerei.

9. Un test care nu este recomandat este testarea cu acid coroziv.

Acest test poate să afecteze perla iremediabil.

Dacă totuși optați pentru acest test puneți o picatură minusculă în apropierea perforației.

Dacă stratul de sidef reacționează atunci este sidef natural,dacă este inert  și fără reacție atunci este material sintetic.

10. Analize de laborator.

Analize cu UV,analiza la microscop ,analiza cu soluții speciale,analize optice.

Spectroscopie.

Analizele de laborator sunt edificatoare și se fac de către gemologi profesioniști.

Alte analize de laborator edificatoare.

Păstrarea și conservarea perlelor.

Perlele nu trebuie păstrate mult timp în  întuneric.

Dacă sunt păstrate câțiva ani în intuneric riscă să își piardă luciul și forma.La fel și în cazul celorlalte geme organice.

Curățarea perlelor și a gemelor organice se face cu apă calduță fără nici un agent chimic sau casnic.

Apa nu trebuie să conțină  clor. Apa cu clor afectează iremediabil perlele.

Este contraindicat să se  ajungă la bijuteriile cu perle și geme organice cu parfum,șampon sau alți agenți care le pot afecta.

Nu este indicat să facem sport sau munci casnice cu bijuteriile.

Este bine ca odată ajunși  acasă să nu mai purtăm bijuterii.

La fel ca diamantele și pietrele prețioase, gemele organice se zgârie și se sparg cu ușurință.

Este recomandabil ca perlele și gemele organice să le purtați ocazional sau să le expuneți la soare și lumină dacă nu le folosiți.

Certificarea pietrelor prețioase și a perlelor se face în limba țării, respectiv limba română și se certifică de către gemologi acreditați.

www.centrulgemologicroman.ro

Perle rare

Fluorescența la expunere cu lumina U.V.

Perla este una dintre cele mai frumoase și mai surprinzătoare geme organice  care se  folosește  în bijuterii,obiecte decorative,investiții.

Perlele s-au bucurat mereu de aprecierea cumpărătorilor din întreaga lume.

Atunci când cumpărați perle pentru prima oară puteți fi derutat,ve-ți avea în fața ochilor  sute de varietăți de perle cu prețuri  diferite.

Deși sunt asemănătoare între ele, totuși perlele sunt foarte diferite.

Cele mai importante criterii de diferențiere sunt habitatul în care s-au format perlele {apă dulce sau sărată} și cum s-au format  {dacă sunt naturale de  cultură sau artificiale}.

Forma,mărimea, nuanța, luciul, haloul, grosimea sidefului sunt elemente esențiale de identificare și clasificare ale perlelor.

Efect de halou la perle

Perlele au duritatea de 2,5-3.5 pe scara lui Mohs.

Perlele sunt cunoscute și folosite de aproximativ 4.000 ani.

De obicei sunt de calitate superioară și mai scumpe decât perlele  de apă dulce.Perlele de apă dulce cresc în moluștele din râuri,lacuri și iazuri.

Perlele de apă sărată provin de la stridiile și midiile din oceane,mări și golfuri.

Repere pentru  recunoașterea  și achiziționarea perlelor:

În general ,perlele de apă dulce sunt mai neregulate și au forme mai variate decât cele de apă sărată.

Perlele se măsoară în milimetri. Milimetrul este unitatea de măsurare și  clasificare pentru perle acceptată  în întreaga lume.

Perlele ,,sălbatice,,de apă sărată  care au forme regulate, luciu și o strălucire aparte sunt mult mai valoroase decât cele neregulate, fără luciu și fără strălucire.

Perle australiene montate

DIMENSIUNILE PERLELOR

Perlele sferice și semisferice sunt de obicei sortate după dimensiune sunt perforate,inșirate pe fir de mătase și vândute în șiraguri de aproximativ 40 cm.

Perlele au dimensiuni cuprinse între 2 și 12 mm. În inele se întâlnesc de obicei butoni de perlă, semisferici, ideali pentru prinderea  fără  gheruțe sau casetă. Acestea pot varia  între 3 și 10 mm.

Butoni de perlă semibombați de apă dulce

PERLELE DE APĂ DULCE DE CULTURĂ

Cele mai mici  perle de apă dulce au un diamentru de 2,5 mm  iar  cele mai mari perle de apă dulce au un diametru de 10-12 mm.

Perlele sunt  înseminate de oameni  prin introducerea unui grăunte de nisip în cochilia scoicii.

Perlele de apă dulce cresc în lacuri sau ape curgătoare cu ape dulci ,spre deosebire de perlele care cresc în ape sărate.

Perlele cu forma de butoi sau monedă se produc în China,Australia, Japonia, S.U.A  și au diametrul  între 5-9mm.

PERLELE DE CULTURĂ- AKOYA

Aceste perle sunt  clasificate după dimensiune, perlele cu diametrul de 2 pâna la 5mm sunt mici,iar cele cu diametrul de 6-7mm sunt medii.

Perlele  cu diametrul  de 8 mm sunt considerate mari,iar cele cu diametrul de 9 pâna la 11 mm sunt foarte mari,aceasta este dimensiunea maximă pe care o pot atinge perlele produse de stridiile Akoya.

Prețurile perlelor cresc o dată cu dimensiunea și calitatea acestora.

Perlele de Akoya  sunt considerate ”perlele perlelor”, cele mai albe și cele mai rotunde perle și mult mai simetrice decât orice altă perlă. Foarte ra, perlele de Akoya pot avea nuanțe de roz, albastru,gri.

Perlele de Akoya care  au un înveliș de sidef de 1.0 mm grosime și un diametru mediu între 2 și 12mm .Acestea sunt considerate cele mai fine perle și cele mai elegante ajungând  aproape la perfecțiune.

Prețul perlelor:

Prețul perlelor poate varia  între  70 și 600 dolari per bucata.

Perlele baroc

Bijuterie veche cu perlă baroc

Perlele baroc provin  din Marea Sudului și măsoară  între 9 și 20 mm.

Aceste  perle ovaloide  au forme foarte interesante, neregulate, care se formează odată cu  ajungerea unui fir de nisip în interiorul scoicii.

A nu se confunda cu perlele diforme!

Perle diforme

Perlele baroc au forma distinctivă , neregulată, interesantă și foarte atractivă.

Perlele baroc sunt produse atât de ape dulci cât și de cele sarate.

Perlele baroc sunt foarte apreciate și scumpe.

Perlele baroc pot varia  între  500  și 10000 dolari bucata.

Perlele din Marea Sudului

Aceste perle pot fi albe cu o nuanță trandafirie sau verde,verzi,gri-albastre sau galben pal.

Luciul perlelor de culoare  deschisă din Marea Sudului tind  să fie mai puțin intense  decât al celor de culori închise.

Perlele de culoare galben  intens  din Marea Sudului sunt foarte apreciate și foarte scumpe la fel ca cele albe și roz.

Perlele din Marea Sudului sunt cele mai mari perle de cultură, iar prețul lor crește odată cu dimensiunea și calitatea lor.

Perlele rotunde fără defecte vizibile sunt cele mai rare și  cele mai scumpe.

La perlele aurii ,intensitatea culorii influențează implicit prețul mai mult decât mărimea.

PERLELE NEGRE

Perlele negre produse de midia cu buze negre sunt singurele perle negre naturale,toate celelalte perle negre sunt vopsite sau tratate.

Culoarea ‘’neagră’’ poate varia de la  negru cu nuanță de argintiu ,la gri inchis și gri petrol.

Perlele negre pot avea un luciu aproape metalic.

Prețul:

Perlele negre de foarte bună calitate pot ajunge de  la 200 la 1.000 dolari bucata.

PERLELE DIN  INDONEZIA ȘI  FILIPINE

Acestea sunt perle galbene și aurii  cu luciu de bronz ,lucru care anulează vechea tradiție de a avea și prețui doar perlele albe.

Montate de bijutieri iscusiți, perlele aurii în combinație cu metalul nobil devin adevărate opere de artă.

Perlele indoneziene sunt mai mici decât cele din Marea Chinei și sunt  de o calitate remarcabilă. Perlele indoneziene și filipineze au o paletă de nuanțe de la crem, bej, auriu, până  la bronz închis.Acestea sunt  foarte calitative și  apreciate .De obicei  au sub 10mm.

O perlă aurie intens {fancy} poate ajunge la prețuri exorbitante.

Prețul:

Perlele aurii peste 10mm cu halou intens și fără defecte pot ajunge și la 600 dolari bucata.

PERLELE DE TAHITI

Puține sunt perlele care  rivalizează cu cele de Tahiti atunci când vine vorba despre frumusețe și exotism.

Perlele de Tahiti sunt de un negru natural de neegalat, luciul lor este inconfundabil.

A nu se confunda perlele negre naturale cu perlele negre de Tahiti,în acest caz doar ”culoarea” este naturală. Aceste perle au între 8-9mm și ajung  până la 14mm. Aceste perle sunt mai scumpe datorită faptului că sunt greu de găsit și de asortat  cu un număr suficient de perle de aceeași formă,dimensiune și culoare.

Perlele negre naturale sunt foarte rare și sunt de un negru mai puțin intens,dar cu un luciu special.

Culoarea neagră a perlelor poate  ajunge pâna la un negru-auriu sau negru cu tentă de bronz.

Învelișul din sidef este mai gros decât în cazul altor perle,el poate ajunge până  la 0,2-0,3 mm.

La aceste perle se mai întâlnesc nuanțe de gri,verde închis,verde – oliv și bronz.

Perlele de culoarea bronzului nu sunt dintre cele mai scumpe ,dar sunt foarte interesante și exotice.Media perlelor de Tahiti este de 10-12 mm și foarte rar sub 8mm ,iar cele de 14-18 mm sunt deosebit de rare.

Prețul perlelor:

Prețul perlelor de  dimensiuni între 6 și 10mm au un preț mediu între 50 și 400 de dolari bucata.

PERLELE AUSTRALIENE

Aceste perle sunt cele mai mari perle albe considerate de experți foarte fine și delicate, și, în acelaș timp foarte dorite.

De obicei ,perlele australiene au învelișul de sidef mai gros 2.5-3mm cu timp de creștere mai îndelungat decât cele chinezești și japoneze.

Perlele australiene au culoarea albă  sidefată și albă argintie cu diferite tonuri și nuanțe, dar și bej deschis. Ele se găsesc sub formă rotundă,baroc,fiind simetrice sau asimetrice.

Rar ,perlele australine depășesc 10 mm în diametru.

Varietate de perle

EVALUAREA PERLELOR

Pentru a evalua culoarea și luciul perlelor trebuie examinate  la lumina naturală difuză.Perlele se pun pe o suprafață de culoare neutră, respectiv gri-mediu,dar nu alb.

Perlele se evaluează de către experți cu pregătire gemologică specială în domeniu.

LUCIUL:reprezintă  claritatea și intensitatea imaginilor reflectate pe suprafața perlei.

Micile striații ale sidefului descompun lumina, producând astfel irizația perlei.

GROSIMEA SIDEFULUI

Grosimea sidefului determină longevitatea perlei.

Dacă o perlă are un luciu puternic, înseamnă că stratul de sidef este gros și că perla este rezistentă.

Stratul ideal de sidef este de 0,4-0,8mm.

Prețul

Prețul perlelor poate varia de la 30 de dolari șiragul {în cazul perlelor albe de apă dulce} până la mii sau zeci de mii de dolari siragul, în cazul perlelor naturale.

TRATAMENTE ȘI IMITAȚII

Nu toate denumirile de ,,perlă sunt perle,,.

Adeseori întâlnim denumiri comerciale de perle deși în realitate sunt bile din plastic învelite într-un strat de sidef.

Bile din plastic învelite in sidef

În acest caz perlele pot fi confundate cu ușurință cu perlele naturale.

Este permisă comercializarea perlelor sintetice atâta  timp cât beneficiarul știe despre acest lucru.

Tratamentele perlelor:

Perlele pot fi tratate pentru a le schimba aspectul.

-îmbibarea în nitrat de argint{pentru a le face să pară negre}.

Acest procedeu slăbește sideful perlei și se deteriorează mai ușor.

  • DECOLORAREA-perlele chinezești, de apă dulce și perlele de Akoya, de calitate inferioară sunt adesea decolorate după perforare pentru a primi o culoare mai deschisă și mai uniformă.
  • Dacă procedeul nu este făcut corect,poate slăbi rezistența nacrului {a stratului de sidef} și poate scurta durata de viață a perlei.
  • LUSTRUIREA-se face cu substanțe speciale sau cu ceară de albine.

ATENTIE!-substanțele chimice erodează și degradează sideful perlei  iremediabil.

Nu folosiți parfumuri ,șampon sau alți agenti chimici, de asemenea ,nu le zgâriați și nu le țineți timp îndelungat la întuneric.

Sidef Abalone

Tratamentele perlelor:

  • ACOPERIREA CU PELICULĂ  DIN  SIDEF

Acest lucru se poate observa la pipăit, lupă, microscop și cu instrumente specifice.

Peliculă din plastic la ,,perla,, artificilă

  • VOPSIREA
  • Se practica încă din 1930 și este o practică acceptată  în branșă.
  • Perlele albe sunt înmuiate în colorant roz pentru a primi o nuanță care să le sporească valoarea.
  • Priviți în interiorul găurilor perlelor cu lupa specială pentru a observa semne ale modificării culorii.
  • Perlele aurii de Tahiti pot fi vopsite pentru a dobândi o nuanță mai închisă și a deveni astfel mult mai valoroase.
  • Majoritatea perlelor negre și gri sunt vopsite.
  • O culoare irizată ,precum ,,coada unui păun,, este un indiciu că perla a fost tratată.
  • Dacă perlele au suprafața neregulată,în cavități se observă depuneri de culoare.
  • Dacă perlele dintr-un șirag au aceeași culoare,ton și nuanță,acest lucru este un indiciu că sunt vopsite.

IRADIEREA {tehnică de tratare}

Perlele de apă dulce sunt bombardate cu raze gama pentru ca nucleul lor să se înnegrească, astfel încât sideful primește o nuanță mai închisă.

Iradierea oferă  perlelor o culoare irizată gri-verde-albastră.

Se observă  nucleul {haloul exterior central}înnegrit.

Recunoașterea și identificarea perlelor

Un prim și simplu test este frecarea perlei naturale de vârful dintelui {acolo unde sensibilitatea este mai mare} și ve-ți simți perla foarte abrazivă și nisipoasă.

Cu o lumină specială dacă priviți în interiorul perlei, acolo unde a fost găurită,  vedeți foarte distinct liniile de creștere ale sidefului care trebuie interpretate de către gemologi.

Diferențele dintre perlele  naturale și cele de cultură:

Perlele valoroase și deosebite ,care au crescut natural, au grosimea sidefului mult mai mare, iar cele de cultură au sideful subțire.

Perle cu sidef gros

O altă metodă pe care nu o recomandăm  este verificarea perlei cu acid pentru verificat aurul, denumit și apă regală, care în momentul în care o perlă  natural este  atinsă  începe să facă reacție și să reacționeze vizibil.

Dacă perla nu este naturală nu prezintă nici o reacție.

Nu recomandăm acest test deoarece poate afecta perla.

Studierea la microscop:

Studierea se face la microscop de către gemologi experimentați care pot identifica cu exactitate proveniența și natura perlei analizate.

Apelați la un specialist gemolog cu experiență.

Perlele sunt analizate,identificate și clasificate de către gemologi seniori cu experiență îndelungată,specializați în  perle, și evaluate  în condiții de laborator.

Chihlimbarul (Ambra)

Chihlimbarul este o rășină organică fosilizată prin procesul de polimerizare și care provine de la anumite specii de pomi disparuți demult cu vechimea de 15-250 milioane ani.

Duritatea este de 1-2,5 pe scara lui Mohs.

Formula chimică C10-H16O.

Rășina polimerizată ,,mai nouă,,de 15 milioane ani este cosiderat chihlimbar nematurat suficient și se numește Copal.

Copalul este putin mai moale în comparație cu chihlimbarul și este înca în proces de fosilizare.

Culoarea chihlimbarului poate să fie albă,cremoasă,maro,maroniu-roșcată,galbenă sau gălbuie,maro în cazul celui provenit din zona baltică și albastră sau verde din zona Americii de Sud,Republica Dominicană.

Chihlimbarul maro coniac este mult mai căutat pentru bijuterii și implicit mai valoros.

De asemenea chihlimbarul care conține cercuri și ovale cu tonuri și nuanțe diferite este foarte apreciat .

Chihlimbarul poate fi transparent,semi-transparent,translucid și opac.

Prețul chihlimbarului (neprelucrat) în stare naturală este între 1 și 20 dolari/gram la care se adaugă manopera în cazul celui prelucrat.

Acesta diferă la culoare,incluziuni,formă,mărime etc.

În această clasificare nu este inclus prețul chihlimbarului care conține microorganisme sau vietăți dispărute de zeci de milioane de ani.

Evaluarea se face în funcție de culoare,nuanță,mărime,formă și tipurile incluziunilor.

Chihlimbarul se clasifică în Clase, respectiv Clasa I,Ia,Ib,Ic și la II,III,IV,V.

Evaluarea chihlimbarului se face de către gemologi.

Chihlimbarul este gemă organică care se deteriorează în contact cu parfumul,șamponul,agenți chimici sau obiecte metalice.

Ațentie!

Există mult chihlimbar contrafăcut chiar și cu microorganisme sau insecte și care este foarte greu de depistat.În caz că aveți indoieli adresați-vă unui gemolog.

Microfotografie la chihlimbar

Perlele Baroc – geme organice

Gemele organice perlele  baroc sunt printre cele mai rare si spectaculoase perle care in combinatie cu aurul si pietrele naturale dau nastere la bijuterii cu adevarat spectaculoase.

Perlele baroc sunt perle neregulate cu forme nesferice,curbate.Geme organice unice prin forma si luciul specific cu marimi si forme variabile.

Perlele baroc se formeaza in momentul in care scoica respinge impuritatea(firul de nisip) din interiorul ei care duce la formarea perlei.

Deseori bijuteriile cu perle baroc se vand la licitatii cu preturi exorbitante .Cu imaginatie si simt artistc perlele baroc devin o adevarata opera de arta de neegalat.

014 008 007

Cum ajung Perlele “perle”

Majoritatea iubitorilor de bijuterii îndrăgesc şi apreciază perlele mai ales cele speciale şi rare.

Varietate de perle

Perlele au trezit din cele mai vechi timpuri o admiraţie deosebită fiind considerate ,,diamantele naturii, geme organice deosebit de rare.

Bijuterii cu perle

Perlele sunt formate prin depunere de straturi succesive de sidef în interiorul scoicilor pentru a izola o mică incluziune de nisip formând astfel un strat protector în jurul acestuia.

Aceste straturi sunt formate din cristale microscopice de carbonat de siliciu şi cu duritatea 2,5-3,5 pe scara lui Mohs.

Recoltarea perlelor

Perlele sunt cunoscute şi folosite ca monedă de schimb de mii de ani fiind un etalon de frumuseţe şi valoare din cele mai vechi timpuri.

Perlele sunt studiate, evaluate şi expertizate de către gemologi care sunt specializaţi exclusiv pe studierea perlelor.

Varietate de perle rare

Criteriile de evaluare a perlelor sunt numeroase şi complexe.

Perlele se împart în două mari categorii

a.Perlele de mare (de apa sarata)

b.Perlele de apă dulce( de cultura)

Ambele categorii sunt considerate perle naturale.

În bijuterii întâlnim în general două mari categorii de perle.

1.Perle naturale (sălbatice) găsite în natură, mare.

2. Perle naturale crescute în locuri special amenajate,îngrijite şi recoltate de către oameni.

Exista ,,perle,, facute artificial de mana omului care desi au denumirea de ,,perle,, nu sunt considerate perle naturale.

Observatie.

Perlele necesită metode de îngrijire speciale.

Perlele – geme organice

In opinia gemologului Dan Giurgiu, perlele sunt geme organice formate din depunerea straturilor succesive de sidef in interiorul scoicilor. Aceste straturi sunt compuse din cristale microscopice de carbonat de calciu si se formeaza atat in ape sarate cat si in ape dulci. Au duritatea de 2,5-3.5 pe scara lui Mohs, perlele sunt cunoscute si folosite de aproximativ 2000 ani i.e.n. Iata cateva repere pentru a recunoaste si achizitiona perle de calitate.

001 003 006 008 009 011

PERLELE JAPONEZE DE AKOYA sunt considerate ”perlele perlelor”, cele mai albe si cele mai rotunde perle si mult mai simetrice decat orice alta perla, ocazional si foarte rar pot sa aiba nuante de roz, albastru,gri. Cu un invelis de sidef de 1.0mm grosime si cu un diamentru mediu intre 2 si 12mm diametru sunt considerate cele fine perle si cele mai elegante atingand aproape perfectiunea.

PERLELE DE INDONEZIA SI FILIPINE – Sunt perle galbene si aurii sau cu tenta de bronz demontand vechea traditie de a avea si pretui doar perlele albe. Montate de bijutieri priceputi perlele aurii in combinatie cu metalul nobil devin adevarate opere de arta.Perlele Indoneziene sunt mai mici decat cele din Marea Chinei si de o calitate remarcabila. Perlele Indoneziene si Filipineze au o paleta de nuante de la crem, bej, auriu pana la bronz inchis, sunt foarte calitative si foarte apreciate si in general au sub 10mm diametrul. O perla aurie intens (fancy) poate ajunge la preturi exorbitante.

PERLELE DE TAHITI – Putine perle rivalizeaza cu cele de Tahiti cand vine vorba despre frumusete si exotism.Perlele de Tahiti sunt de un negru natural de neegalat,luciul lor fiind inconfundabil.A nu se confunda perlele negre naturale cu perlele negre de Tahiti,in acest caz doar ”culoarea” este naturala. Perlele negre naturale sunt foarte rare si sunt de un negru mai putin intens,dar cu un luciu special. Culoarea neagra a perlelor poate sa ajunga pana la un negru-auriu sau negru cu tenta de bronz.Invelisul din sidef este mai gros decat in cazul altor perle ajungand pana la 205mm.Se mai intalnesc nuante de gri,verde inchis,verde oliv,bronz.perlele de culoarea bronzului nu sunt dintre cele mai scumpe dar sunt foarte interesante si exotice.media perlelor de Tahiti este de 10-12mm si foarte rar sub 8mm iar cele de 14-17 mm sunt deosebit de rare.

PERLELE AUSTRALIENE – Sunt cele mai mari perle albe considerate de experti foarte fine si delicate si in acelasi timp foarte dorite. De obicei au invelisul de sidef mai gros 2.5-3mm cu timp de crestere mai indelungat decat cele chinezesti si japoneze. De culoare alb sidefat si alb argintiu dar si bej deschis ele se gasesc sub forma rotunda,baroc,simetrica sau asimetrice,foarte rar depasesc 10 mm.

PERLELE DE APA DULCE – Sunt perlele inseminate in lacuri sau ape curgatoare dulci spre deosebire de perlele crescute in ape sarate. De obicei au forma de butoi sau moneda,se produc in china japonia s.u.a de obicei au intre 7-9mm diametrul.

PERLELE BAROC – Sunt perle care nu sunt rotunde si au forma foarte interesanta, neregulata, dar a nu se confunda cu perlele neuniforme sau diforme. Au forma distinctiva ,interesanta si foarte atractiva.Perlele baroc sunt produse atat in ape dulci cat si in cele sarate. Perlele baroc sunt foarte apreciate si scumpe. Perlele de Majorca nu sunt considerate perle naturale.

Recunoasterea perlelor – Un prim si simplu test este frecarea perlei naturale de varful dintelui (acolo unde sensibilitatea este mai mare) si ve-ti simti perla foarte abraziva si nisipoasa.Cu o lumina speciala daca va uitati in interiorul perlei unde a fost gaurita sa vad foarte distinct liniile de crestere a sidefului .

Fluorescenta perlelor naturale