Coralii – geme organice

Proprietăți

Duritate 3,5

Indicele de refracție (R.I.) 1.48-1.65  

Gravitatea specifică-  2,60-2,70

Birefrigență-0.160-0,172  

Fluorescență-Inertă

Grad de transparență-mată

Culoare-alb, roșu, roz, portocaliu, negru, maro, galben

Istoric

Coralii sunt cunoscuți și folosiți în bijuterii din neolitic de peste 6 200 de ani.

Coralii au avut un rol foarte important pentru majoritatea religiilor și curentelor religioase atât pentru creștinism, iudaism, islam cât și pentru budism și hinduism.

Coralii au fost folosiți în obiecte religioase cu rol de protecție cât și pentru bijuterii exclusiviste fiind apanajul regilor.

Formarea coralilor

Coralii sunt printre cele mai spectaculoase geme organice biogenice care se folosesc în bijuterii datorită intensității și variației de culori. Coralii se întâlnesc în toate zonele cu ape calde cu răspândire globală. Coralul (Coralium) este denumirea folosită pentru a descrie mici polipi marini  formați din carbonat de calciu biomineralizat structurat  sub formă de exoschelet.   

Coralii fac parte din familia Coralidelor (Coralidae ), organisme  cu un corp moale care au un schelet extern de protecție compus din carbonat de calciu.

 Atașându-se de roci, aceste animale minuscule se înmulțesc  o dată sau de două ori pe an pentru a crea colonii gigantice care în cele din urmă formează recife. Coralii au un ritm de creștere foarte lent de aproximativ 0,5 mm-2 cm pe an, anumite specii în condiții climatice ideale se pot dezvolta vertical cu până la 10cm pe an.

Coralii se dezvoltă multidirecțional  cu diferite forme în funcție de mediul înconjurător și de specie. Cea mai comună formă este cea asemănătoare crengilor copacilor. Coralii în funcție de adâncimea la care s-au format și de vârstă pot avea grosimi de la 2-3mm până la 4-5 cm în funcție de condițiile climatice.

Răspândire

Coralii se întâlnesc în apele calde din Australia, India, Africa, Sudul Israelului, America de Sud, Marea Mediterană.

Varietatea coralilor

Se cunosc mai mult de 7000 de specii de corali din care doar 8-10 tipuri de corali sunt clasificați ca și corali prețioși.

Clasificarea coralilor se face în funcție de adâncimea la care s-au format, intensitatea culorii, forma și mărimea.

Coralii de recif se formează pe structuri foarte apropiate de suprafața apei.

Coralii prețioși folosiți în industria bijuteriilor se formează la adâncimi mai mari de 50 metri adâncime ajungând  până la adâncimi de 1500-1800 metri, aceștia fiind întâlniți în colonii compacte.

Culoarea coralilor

Culoarea coralilor roz, portocalii și roșii se datorează  algelor și planctonului bogat în caroten. Mai mult de 500 de pigmenți naturali proveniți de la fitoplancton și alge grupați în carotenoizi care formează alte culori de corali. Pigmentul  absorbit în exoscheletul coralului formează culoarea evidentă. Cu cât exoscheletul se dezvoltă mai mult, cu atât de intensă este culoarea coralului. Temperatura mării, adâncimea  și poluarea influențează semnificativ culoarea. Culoarea albă se datorează abundenței de calciu (CaCO3)

Cele mai apreciate culori ale coralilor sunt roșu, portocaliu, negru, auriu și roz cu ton mediu și saturație uniformă.

Cea mai apreciată și valoroasă  culoare comercială este  culoarea roșie și culoarea portocalie din specia Corallium Rubrum.

Cu cât culoarea este mai intensă cu un ton mediu și saturație uniformă cu atât este mai valoros, acest tip de coral se numește coral nobil.

Cel mai des întâlnit coral este coralul alb.

Metode de identificare

Cu o lupă pentru studiul  gemologic 10 X sau la microscop se studiază consistența și stuctura  coralului.

Identificarea și clasificarea durității

Studiu de identificare la microscop

Test cu acetonă (cetonă)

Test de spectroscopie

Analiză cu instrumente avansate RAMAN și FTIR.

Test cu lumină U.V.-U.L. și U.S.[1]

Tratamentele coralilor

Gemologii identifică  eventualele tratamente, modificări sau îmbunătățiri ale culorii sau dacă a suferit  modificări ale structurii.

Tratamente coralilor de modificare și îmbunătățire a culorii, a saturației sunt specifice majorității gemelor organice .

Tratamentele coralilor sunt:

-vopsire

-ceruire

-impregnare cu polimeri,

-încălzire

-placare(coating)

Tratamentele de îmbunătățire a culorii sunt permise atât timp cât beneficiarul este informat.

Simulantele coralilor

O categorie diferită o reprezintă imitațiile.

Datorită rarității și cererii pe piața Orientului Îndepărtat apar numeroase imitații și simulante ale coralilor.

Astfel există lavă vopsită, calcar vopsit, plastic, celuloid, sticlă, coral compozit și numeroase alte imitații din materiale mai mult sau mai puțin organice.

Comercializarea  simulantelor ca și corali naturali nu este etică.

Utilitatea coralilor

De peste 6200 ani, coralii au avut un rol central în majoritatea religiilor, în creștinism, iudaism, budism, islam fiind folosiți în bijuterii, obiecte religioase, artă.

În prezent coralii se folosesc în bijuterii, medicină tradițională, geochimie, cercetare climatică, acvacultură, studii și cercetări marine.

Proprietățile ezoterice ale coralilor

Coralul se află sub semnul planetei Marte.

Coralii erau folosiți de către romani pentru vindecarea copiilor, febrei , delirului, de ochi, epilepsie, otrăvire și este considerat și în zilele noastre benefic pentru copii și soldați.

Coralul  amplifică vitalitatea și energia personală.

Coralul este un simbol al puterii și bogăției în Sicilia, Benin, Nigeria și în numeroase alte țări africane.

Prețul coralilor

Evaluarea coralilor din punct de vedere comercial:

Ca un coral să fie considerat valoros trebuie să aibă culoare intensă, mărime semnificativă, formă armonioasă, fără găuri, rupturi și ciobituri.

Coralii de cultură pot să varieze între 20 și 120 dolari pe gram, iar coralii sălbatici sau cu proprietăți gemologice superioare pot să depășească 300 dolari.

La valoarea comercială a coralilor se adaugă coralii care au fost prelucrați artistic în diferite forme sau cei cu valoare religioasă sau istorică.

Legislație

Datorită poluării și a încălzirii globale coralii sunt pe cale de dispariție.

Coralii și recifurile de coralli sunt protejați prin legi și reglementări internaționale.

Exploatarea coralilor este strict reglementată și permisă doar în cazul anumitor specii care nu sunt pe cale de dispariție și din zone strict delimitate.

Doar anumite specii care nu sunt pe cale de dispariție pot fi recoltate.

Recoltarea se face de la adâncimi mai mari de 50 metri de către scafandri.

Este interzisă folosirea plaselor sau a utilajelor industriale pentru recoltarea coralilor.

Dimensiunile de recoltare trebuie să fie de peste 7 mm.

Având în vedere că  sunt pe cale de dispariție aceștia se ,,cultivă,,în ,,ferme,, din mări calde asemănător perlelor de cultură.

 Organizatia Națiunilor Unite (ONU) a  restricționat  recoltarea coralilor roșii și roz datorită exploatării excesive fiind considerate specii pe cale de dispariție.

Poluarea, pescuitul industrial și exploatarea excesivă a coralilor a dus această specie în pragul extincției.

Prin studierea coralilor Centrul Gemologic Român se alătură mișcării mondiale de protecție și conservare a recifurilor de corali.


[1] În cazul probelor vopsite saturația spectrală identificată a fost identificată între 400 și 550nm respectiv fluorescența foarte puternică culoare atipică

Drd. Gemolog specialist David Giurgiu

by David Giurgiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *