1.Diamantele sunt studiate, clasificate şi evaluate de către gemologi şi gemologie.
2. Gemologia este ştiinţa care se ocupă cu studierea diamantelor şi a pietrelor preţioase după metode ştiinţifice în condiţii de laborator.
3.Diamantele pot fi ,”citite”.în funcţie de incluziunile interne şi astfel se poate stabili vechimea,locul de unde a fost exploatate,cine le-a şlefuit şi chiar etnia şi ţara de unde provin.
4.Diamantul este cel mai dur mineral,el având duritatea 10 pe scara lui Mohs dar nu este incasabil. Diamantul se sparge la lovituri directe cu obiecte contondente.
5.Se pot produce diamante sintetice cu aceleaşi proprietăţi fizice, chimice şi optice ca cele naturale.
6.Diamantele se folosesc în diferite domenii ca:industria electronică, chimie,medicină.şi chiar în scopuri terapeutice,infrumusetare şi medicale
7.Numai 30% din diamantele exploatate sunt folosite în bijuterii. Restul de 70% nu au calităţile optime şi se folosesc în scopuri industriale.Sub 1% din diamantele folosite in bijuterii pot fi considerate diamante “perfecte” de aici vine raritatea si pretul lor.
8.Vechimea diamantelor este între 200-300 milioane de ani până la 1,6 miliarde ani păstrându-şi strălucirea şi frumuseţea nealterate.
9.Diamantele pot să aibă o mare varietate de culori roşu, verde, galben, albastru, maro, roz si cameleon. Cele mai scumpe sunt diamantele roz si portocaliu.
10.Diamantele au fost menţionate prima oară în Biblie cu numele de yahalom fiind folosite în pieptarele marilor preoţi care deserveau templul de la Ierusalim.mentionate în Exodul 28.18 şi Ezekiel 28,13.