Cum sa alegi inelul de logodna fara sa pierzi bani

Numeroși  tineri aleg să-și marcheze viitoarea cerere în căsătorie,logodnă sau chiar căsătorie prin oferirea unui inel de logodnă cu diamant sau piatră prețioasă.

Din experiența noastră de peste 22 ani în domeniul bijuteriei și al gemologiei  am constatat numeroase greșeli în alegerea inelului ideal care să marcheze fericitul eveniment.

Dacă alegeți un inel este bine să știți că acesta trebuie să corespundă atât din punct de vedere gemologic cât și ca bijuterie.

Din punctul de vedere al bijuteriei este bine să știți ce marime urmează  să fie inelul.

Dacă nu știți mărimea este bine să căutați  un  atelier de  bijuterie cu experiență și dotări care poate să modifice un inel cu diamant sau piatră prețioasă.

În momentul în care inelul este modificat apare riscul de deteriorare sau chiar distrugere a pietrei prețioase.

Diamantul sau piatra prețioasă se poate sparge,distruge sau să-și piardă strălucirea (gradul de transparență și gradul de strălucire diamantină) definitiv dacă este supus la temperaturi înalte sau acizi degresanți în mod necorespunzător.

Atelierul care modifică un inel cu pietră prețioasă trebuie să protejeze diamantul sau piatra prețioasă cu pastă termică,trebuie să verifice rezistența inelului sau a gheruțelor de prindere,să finiseze inelul,pe cât posibil să păstreze marcajele inițiale și nu în ultimul rând în cazul inelelor din aur alb să-l rerodieze.

Ulterior diamantul sau piatra prețioasă trebuie curațată și degresată pentru a-i reda strălucirea.

După mărire sau micșorare nu trebuie să rămână urme vizibile  ale modificării.

Din punct de vedere gemologic , diamantul sau piatra prețioasă trebuie să corespundă cu raportul (certificatul) gemologic.

Este foarte important de verificat în raportul gemologic dacă piatra prețioasă a suferit tratamente sau îmbunătățiri de culoare sau claritate.

În acest caz trebuie luate măsuri suplimentare de protecție și asistența unui gemolog calificat.

În urma modificării, raportul (certificatul ) gemologic nu mai corespunde cu realitatea și trebuie specificat în raport sau într-o anexă adițională.

Din punctul de vedere al culorii și al clarității și un buget echilibrat chiar dacă nu cunoașteți foarte multe amănunte și  detalii gemologice este bine să optați pentru culorile F-G sau H și claritățile VVS2-VS1 sau VS2 acestea sunt considerate proprietăți și calități comerciale medii care nu afectează semnificativ frumusețea diamantului.

Claritățile I2 si I3 nu sunt recomandate în bijuterii și nu sunt considerate clarități comerciale.

Cel putin la fel de important ca și culorea și claritatea este gradul de șlefuire (finish grade),tăietura,simetria,grosimea rondistului, gradul de strălucire și transparența  diamantului.

Aceste informații le aflați din raportul gemologic sau de la un gemolog acreditat.

Chiar dacă nu știți multe detalii gemologice, la o primă vedere  diamantul sau piatra prețioasă trebuie să vă placă și să aibă strălucire și să nu fie întunecată.

La diamante și la pietrele  prețioase ,,calitatea,,cu proprietățile ei gemologice  este mai importantă decât marimea.

Culorile diamantelor maro si galbene nu sunt așa cerute și implicit nu sunt la fel de scumpe ca  diamantele albe.

În această categorie nu intră diamantele ,,fancy colors,,diamante care au colori intense ,speciale.

Din punctul de vedere al prețului, cel mai bun preț este acela care vi-l puteți permite.

De asemenea există anumite tăieturi (șlefuiri) care sunt mai ieftine decât diamantele rotunde tăietura briliant.

Pentru alte pietre prețioase ca rubine,safire,smaralde sau altele este bine să vă consultați cu un gemolog specializat și acreditat și să vă adaptați bugetului dumneavoastră.

Sfat:

Nu oricine poate modifica un inel cu piatră prețioasă și nu oricine ,,se pricepe,, este gemolog acreditat și abilitat să facă expertize gemologice.

by Amalia Giurgiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *