Cum se formeaza opalele

Opalele sunt printre cele mai misterioase pietre datorita frumusetii si raritatii fiind o gema deosebit de misterioasa care nu si-a dezvaluit secretele in totalitate nici pana in zilele noastre.

Cea mai comuna teorie este ca straturile fine de siliciu au fost impinse  in interiorul pamantului in straturile de nisip formand vid si solidificandu-se dupa evaporarea apei.

Opalele au o mare varietate de culori majoritatea avand in componenta  o multitudine de culori vii mozaicate.

Acesta apare datorita difractiei luminii in bulele dense de dioxid de siliciu acest lucru face ca opalul sa-si schimbe culorile cand este privit din pozitii diferite.

Acest lucru a fost posibil datorita elementelor chimice  sau chiar a metalelor si gazelor din solul in care s-a format acest lucru influentand culoarea si irizatiile opalului.

Opalele fac parte din categoria gemelor ,,sensibile,,care se monteaza cu mare atentie in bijuterii de catre bijutieri experimentati.

Opalele se feresc de agenti chimici, parfumuri, sampon etc.

Opalele au aproximativ 50000 ani vechime.

Opalele pot fi facute si de om in conditii de laborator in recipiente  speciale cu o solutie chimica incarcata electric  prin metoda de cataliza,dupa 2-3 saptamani se evidentiaza varietatea de culori pe masura ce ,,gelul,, obtinut se raceste si se usuca. Se presupune ca opalul se formeaza asemanator si in natura.

Opalele se gasesc cu precadere in Australia, Africa, Brazilia, Honduras, Mexic, Etiopia si S.U.A.

by Amalia Giurgiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *