Diamantele Cushion versus Cushette

O confuzie frecventă apărută atât în rândurile neinițiaților cât și în rândul inițiaților în gemologie este diferența dintre tăietura Cushion și Cushette.

 Taietura Cushion(cut) a aparut in 1830 fiind precursoarea taieturi modene rotunda (brilliant cut)

Tăietura Cushion

 Diamantul  Cushion tăiat și șlefuit fără instrumente moderne și fără calcularea proporțiilor ideale este  diamant tăietura veche (old cut) cu o medie de 58 fațete în funcție de zona geografică în care a fost șlefuit.

La origine fiind tăietura europeană veche a fost ,,exportata,,de către șlefuitorii europeni în America de Sud.

Taiat si slefuit  manuală fără folosirea instrumente moderne are ca și caracteristică fațetele superioare foarte largi,tabla foarte înaltă iar pavilionul lung și foarte gros, caletul (culet) tăiat semnificativ și nu în ultimul rând o greutate mai mare datorită fațetelor mari.

Ca și caracteristică vizuală principală  este faptul că gradul de scintilație este slab sau foarte slab și caletul tăiat semnificativ.

Tăietura Cushette

Asemănătoare ca formă cu tăietura Cushion dar cu diferențe tehnice semnificative.

Spre deosebire de tăietura Cushion care are în general 58 fațete ,diamantul tăietura Cushette are 77 de fațete respectiv 33 fațete poziționate pe coroană și 44 fațete pe pavilion, lucru care amplifică strălucirea și scintilația.

Această tăietură nu  are caletul tăiat semnificativ exceptie facand diamantele mai mari de 2ct care au caletul,,punctat,,(pointed).

Tăietura Cushette a fost patentată în anul 2003.

Evitarea confuziilor

Taietura Cushion este doar similara cu  tăietura Cushette.

Tăietura Cushion este o tăietură arhaică la  care nu s-au  folosit instrumente și calcularea proportiilor ideale moderne.

Tăietura Cushette este o adaptare modernă a tăieturii Cushion prin recalcularea ideală a proporțiilor fațetelor și  îmbunătățirea  scintilației prin sporirea numărului de fațete și recalcularea proporției ideale.

Diferențele vizuale și optice dintre tăieturile Cushion și Cushette sunt semnificative.

Tăietura Cushette este o îmbunătățire optică și rebrenduire a tăieturii Cushion.

Diamantele Cushette sunt considerate ,,Diamante tăietură specială,, (fancy cuts) și sunt  mai valoroare din punctul de vedere al tăieturii.

Concluzie

Ambele tăieturi Cushion și Cushette deși create în epoci diferite evocă eleganță,bun gust și exclusivism.

Diamantul tăietura Cushette se folosește în general singur fără anturajul altor pietre prețioase.

Tăietura Cushion este ușor de confundat cu tăietura Cushette,Radiant,Gabrielle,Flanders,Corona,Ashoka,Tiana  sau chiar tăietura Smarald.

Identificarea si clasificarea taieturii si slefuirii diamantelor se face de catre gemologi  seniori experimentati.

by Dan Giurgiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *