Diamantele maro

Marea majoritate a diamantelor colorate fac parte din categoria diamantelor maro. Diamantele maro au fost printre primele diamante colorate folosite în bijuterii. S-au regăsit chiar şi în bijuteriile romane între sec.I şi III e.n. Totuşi culorile de maro mai puţin intense nu se vând aşa de bine chiar dacă li se schimbă numele în coniac, cafea, ciocolată, şampanie, ambră, bronz, miere etc pentru a le face mai atrăgătoare.

Diamantele maro nu erau comercializate pe scară largă în bijuterii, fiind clasificate ca diamante industriale,dar situaţia s a schimbat radical pe la jumatatea anilor 80 când mina Argyle din Australia a produs o cantitate impresionantă de diamante maro. Firmele de publicitate au finantat producătorii australieni si au redenumit diamantele maro in “sampanie”. Astazi aceste diamante sunt frecvent folosite în bijuteriile de clasă mijlocie.

Majoritatea diamantelor maro îşi datorează culoarea lamelelor maro, originea acestor lamele minuscule sunt rezultatul unei deformări permanente a structurii cristaline.Culoarea maro este adesea amestecată cu alte culori ca de exemplu un diamant verde-maro denumit oliv iar acestea devin brand în bijuterii speciale,diamante maro-galben,maro- portocaliu,maro-rosu etc.

Diamantele maro se clasifică dupa cei 4 C respectiv:

1. Claritate
2. Culoare
3. Carat
4. Tăietura(cut)

dar în mod special în funcţie de intensitatea dispersiei culorii.

Preţul diamantelor maro – diamantele maro sunt cele mai acesibile ca preţ urmate de diamantele galbene.Acest lucru nu este datorită faptului că nu sunt atractive sau mai putin strălucitoare ci doar datorită faptului că nu sunt aşa ,,cerute,,de către iubitorii de bijuterii.Bijuteriile sofisticate, atent lucrate pun în valoare cu succes frumuseţea diamantelor maro.

Centrul Gemologic Roman.

by Dan Giurgiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *