Perlele Baroc – geme organice

Gemele organice perlele  baroc sunt printre cele mai rare si spectaculoase perle care in combinatie cu aurul si pietrele naturale dau nastere la bijuterii cu adevarat spectaculoase.

Perlele baroc sunt perle neregulate cu forme nesferice,curbate.Geme organice unice prin forma si luciul specific cu marimi si forme variabile.

Perlele baroc se formeaza in momentul in care scoica respinge impuritatea(firul de nisip) din interiorul ei care duce la formarea perlei.

Deseori bijuteriile cu perle baroc se vand la licitatii cu preturi exorbitante .Cu imaginatie si simt artistc perlele baroc devin o adevarata opera de arta de neegalat.

014 008 007

Perlele – geme organice

In opinia gemologului Dan Giurgiu, perlele sunt geme organice formate din depunerea straturilor succesive de sidef in interiorul scoicilor. Aceste straturi sunt compuse din cristale microscopice de carbonat de calciu si se formeaza atat in ape sarate cat si in ape dulci. Au duritatea de 2,5-3.5 pe scara lui Mohs, perlele sunt cunoscute si folosite de aproximativ 2000 ani i.e.n. Iata cateva repere pentru a recunoaste si achizitiona perle de calitate.

001 003 006 008 009 011

PERLELE JAPONEZE DE AKOYA sunt considerate ”perlele perlelor”, cele mai albe si cele mai rotunde perle si mult mai simetrice decat orice alta perla, ocazional si foarte rar pot sa aiba nuante de roz, albastru,gri. Cu un invelis de sidef de 1.0mm grosime si cu un diamentru mediu intre 2 si 12mm diametru sunt considerate cele fine perle si cele mai elegante atingand aproape perfectiunea.

PERLELE DE INDONEZIA SI FILIPINE – Sunt perle galbene si aurii sau cu tenta de bronz demontand vechea traditie de a avea si pretui doar perlele albe. Montate de bijutieri priceputi perlele aurii in combinatie cu metalul nobil devin adevarate opere de arta.Perlele Indoneziene sunt mai mici decat cele din Marea Chinei si de o calitate remarcabila. Perlele Indoneziene si Filipineze au o paleta de nuante de la crem, bej, auriu pana la bronz inchis, sunt foarte calitative si foarte apreciate si in general au sub 10mm diametrul. O perla aurie intens (fancy) poate ajunge la preturi exorbitante.

PERLELE DE TAHITI – Putine perle rivalizeaza cu cele de Tahiti cand vine vorba despre frumusete si exotism.Perlele de Tahiti sunt de un negru natural de neegalat,luciul lor fiind inconfundabil.A nu se confunda perlele negre naturale cu perlele negre de Tahiti,in acest caz doar ”culoarea” este naturala. Perlele negre naturale sunt foarte rare si sunt de un negru mai putin intens,dar cu un luciu special. Culoarea neagra a perlelor poate sa ajunga pana la un negru-auriu sau negru cu tenta de bronz.Invelisul din sidef este mai gros decat in cazul altor perle ajungand pana la 205mm.Se mai intalnesc nuante de gri,verde inchis,verde oliv,bronz.perlele de culoarea bronzului nu sunt dintre cele mai scumpe dar sunt foarte interesante si exotice.media perlelor de Tahiti este de 10-12mm si foarte rar sub 8mm iar cele de 14-17 mm sunt deosebit de rare.

PERLELE AUSTRALIENE – Sunt cele mai mari perle albe considerate de experti foarte fine si delicate si in acelasi timp foarte dorite. De obicei au invelisul de sidef mai gros 2.5-3mm cu timp de crestere mai indelungat decat cele chinezesti si japoneze. De culoare alb sidefat si alb argintiu dar si bej deschis ele se gasesc sub forma rotunda,baroc,simetrica sau asimetrice,foarte rar depasesc 10 mm.

PERLELE DE APA DULCE – Sunt perlele inseminate in lacuri sau ape curgatoare dulci spre deosebire de perlele crescute in ape sarate. De obicei au forma de butoi sau moneda,se produc in china japonia s.u.a de obicei au intre 7-9mm diametrul.

PERLELE BAROC – Sunt perle care nu sunt rotunde si au forma foarte interesanta, neregulata, dar a nu se confunda cu perlele neuniforme sau diforme. Au forma distinctiva ,interesanta si foarte atractiva.Perlele baroc sunt produse atat in ape dulci cat si in cele sarate. Perlele baroc sunt foarte apreciate si scumpe. Perlele de Majorca nu sunt considerate perle naturale.

Recunoasterea perlelor – Un prim si simplu test este frecarea perlei naturale de varful dintelui (acolo unde sensibilitatea este mai mare) si ve-ti simti perla foarte abraziva si nisipoasa.Cu o lumina speciala daca va uitati in interiorul perlei unde a fost gaurita sa vad foarte distinct liniile de crestere a sidefului .

Fluorescenta perlelor naturale