Cum se fac investitiile in diamante

Grupul de gemologi Amalia, David si Dan Giurgiu,membrii ai asociatiei Centrul Gemologic Roman recomanda investitia in diamante fiind considerata o investitie sigura si de durata. Diamantele sunt recunoscute ca etalon de frumusete si valoare in toate tarile lumii.

Diamante au milioane de ani vechime si totusi nu si au diminuat din frumusete si valoare.

Primul pas in evaluarea unui diamant este certificarea. Evaluare si certificarea diamantelor se fac de catre minim trei gemologi pentru eliminarea eventualelor erori umane, in al doilea rand de catre un laborator gemologic abilitat si cu minim cinci ani de experienta in eveluarea si clasificarea diamantelor si nu in ultimul rand evaluarea se face in cadrul laboratoarelor gemologice impartiale care nu cumpara si nu vand pietre pretioase ci doar le certifica.

Preferabil ca investitia in diamante sa se faca cu pietre de peste un carat, cu respectarea criteriilor de evaluare, cei 4 C iar ”calitatea” sa fie foarte buna, buna sau in cel mai rau caz medie.

Nu achizitionati niciodata diamante pentru ca sunt diamante sau pentru ca sunt mari,la diamante nu conteaza marimea ci calitatea.

REC_2570 copy

Nu achizitionati niciodata diamante mari necertificate

Diamantele sintetice,facute in laborator si de slaba calitate abunda pe piata romaneasca facand investitiile in diamante o afacere paguboasa. Diamantele care au culori speciale sunt mai scumpe si mult mai valoroase si mai usor de valorificat. De exemplu fancy colors (culori deosebite) roz, portocaliu, rosu, albastru, verde etc.

Diamantele taietura veche respectiv old mine cut sunt mai putin valoroase decat cele cu taietura noua (Talkowsky) dar montate in bijuterii istorice vechi pot sa le dubleze sau tripleze valoarea la casele mari de licitatii. Criteriile de evaluare ale diamantelor pentru o investitie sunt mult mai numeroase, de aceea este imperios necesar de a le certifica la gemologi competenti si cu experienta care garanteaza o viitoare investitie.

by Dan Giurgiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *