Formarea geodelor
Geodele sunt printre cele mai apreciate și colecționate roci de către colecționari, bijutieri, iubitori de pietre prețioase datorită culorii și mărimilor considerabile.
Acest lucru se întâmplă datorită mărimii, varietății și intensității de culori.[1]
Geodele sunt formațiuni geologice de roci magmatice sedimentare formate datorită activității vulcanice la contactul cu apele hidrotermale și diferite gaze.
Geodele sunt formate în milioane de ani de activitate vulcanică geochimică în straturile bazaltice și de tuf vulcanic.
Apele hidrotermale, gazele și aerul dau naștere la formațiuni geologice (roci) goale în interior cu formă neregulată în general ovaloidă cu un înveliș extern închis la culoare.
Geodele sunt formate din minerale, silicate, cuarț, calcite, dolomite, agat, calcedonie sau jasp în funcție de zona geografică în care s-au format. Geodele prezintă o structură amorfă cu diferite elemente chimice dispuse în straturi neregulate de microcristale.
Când un element geologic este majoritar culoarea acestuia influențează cromatica geodei.
Cu toate acestea o parte din geodele decorative sunt colorate artificial pentru o cromatică intensă, dispersată uniform pe toată suprafața și o saturație de culoare intensă.
Fluorescența geodelor
Fluorescența geodelor este un fenomen optic observat încă din secolul al XIX-lea.
O mică parte a geodelor pot prezenta diferite grade de fluorescență cu diferite intensități.[2]
Acest fenomen optic rar de emisie a fluorescenței face parte din luminescența mineralelor și se întâlnește la aproximativ 15% dintre geode spre deosebire de fluorescența diamantelor care se întâlnește la aproximativ 30% dintre acestea.[3]
Identificarea și clasificarea gradului de fluorescență se face prin expunerea geodei la lumina U.V. atât cu unde U.S. cu o bandă de emisie de 353 nm cât și cu unde U.L. cu o bandă de emisie de 365nm. Identificarea și clasificarea se face într-o cameră întunecată (obscură) în condiții speciale. Originea fenomenului de fluorescență este foarte variat în funcție de tipul geodei și originea acesteia.
Este cunoscut faptul că geodele sunt formate din agregate de minerale, mineraloizi sau alte elemente chimice. În momentul în care geodele sunt expuse la lumina U.V. lumina este absorbită de către atomii de bor, uraniu, mangan, crom sau alte elemente chimice din structura atomică a geodei absorb (asimilează ) lumina U.V. și o retransmit diferit cu diferite intensități de grade și culori. Când geodele sunt formate din agregate cu minerale diferite acestea pot expune o fluorescență spectaculoasă multicoloră cu diferite grade de intensitate, prezența acestora într-o singură rocă făcându-le deosebit de atractive din punct de vedere comercial.
Spre deosebire de diamante sau alte minerale cu stucturi chimice regulate, gradul de fluorescență a geodelor este distribuit inegal sau zonal cu diferite intesități. Acest fenomen cu distribuție neregulată a gradului de fluorescență se datorează prezenței elementelor chimice în agregate, zonal.
Identificarea și clasificarea fluorescenței pietrelor prețioase și a geodelor sprijină gemologii în identificarea eventualelor tratamente ale pietrelor prețioase și a originii acestora.
Originea geodelor
Diversitatea geografică a mediilor de formare face ca geodele să difere semnificativ prin formă, culoare și mărime făcându-le deosebit de atractive atât pentru iubitorii de minerale, colecționari cât și de către geologi.
Geodele sunt printre puținele roci amorfe care se folosesc în bijuterii, în scop științific, în artă, pentru decorațiuni sau scop terapeutic fără a fi șlefuite și fațetate. Una dintre cele mai mari geode a fost descoperită în Uruguay, are 3,30 metri și o greutate de peste două tone.
Geodele de mici dimensiuni se folosesc în stare nativă sau feliate.
Răspândire: geodele se întâlnesc în Brazilia, Mexic, Namibia, SUA, Africa, Siberia, România și în zonele cu activitate vulcanică.
Proprietăți ezoterice
Geodele ajută la eliminarea energiilor negative atât pentru corp cât și pentru locuințe.
Purifică și elimină energiile negative din mediul înconjurător.
Geodele ajută la întărirea sistemului imunitar, ajută la combaterea fricii și a anxietății și sporește vitalitatea.
[1] Pietrele Prețioase Colorate Manual Practic de identificare și evaluare a pietrelor prețioase, Timișoara 2018 ISBN 978-973-52-1815-7
[2] Revista Gemologilor Gemologia pietrelor prețioase ISSN 2734-651X ISSN-L 2734-651X
[3] Secretele diamantelor Gemologia de la D la Z ediția I Timișoara 2016 ISBN 978-973-52-1675-7
Drd. Gemolog Specialist David Giurgiu