Unele dintre cele mai rare, frumoase și enigmatice safire sunt safirele bicolore (rareori întâlnite cu trei culori, tricolore), fiind creații unice ale naturii.
Așa cum îi spune și numele safirele bicolore (policrome) sunt compuse din două culori distincte care au în structură oxid de aluminiu, titan, crom, fier și alte elemente chimice care le definește culoarea în funcție de originea geografică și morfologie.
Safirele bicolore fac parte din familia corindonului cu un sistem cristalin hexoganal și indice de refracție de 1,76-1,77.
Distribuția cromatică zonală bine delimitată (similară turmalinelor pepene) le face foarte atractive și distincte în mod special safirele care prezintă culori calde intense și bine echilibrate cromatic.
Safirele bicolore au cromatica distinctă zonală fără a se confunda cu safirele compuse din culoare și nuanță.
Valoare
Cu cât zonarea cromatică este mai accentuată cu atât safirul este mai atractiv.
Culorile calde sunt mai atractive din punct de vedere comercial decât culorile reci. Safirele care prezintă culori zonale calde bine delimitate pot ajunge până la câteva mii de dolari per carat.
Origine
Safirele bicolore provin în marea lor majoritate din Thailanda, Ceylon, Madagascar, Tanzania sau chiar Nigeria.
Identificare și clasificare
Majoritatea safirelor sunt tratate prin diferite metode pentru uniformizarea saturației și dispersiei cromatice și estomparea nuanțelor, excepție fac safirele bicolore care prin cromatica zonală bine evidențiată au o frumusețe aparte fiind deosebit de atrăgătoare.
Deși există și safire bicolore sintetice acestea se identifică cu ușurință de către gemologi prin faptul că safirele bicolore sintetice nu au cromatica zonală bine evidențiată și nu prezintă elemente chimice interne (incluziuni) cu excepția tensiunilor de încălzire sau tratamentelor de schimbare a culorii.
Utilitate
Începând cu anul 2020 designerii de bijuterii și-au îndreptat atenția către safirele bicolore creând bijuterii deosebit de atractive.
Safirele bicolore sunt foarte interesante ca inele de logodnă simbolizând armonia și unitatea viitorului cuplu reprezentat prin cele două culori.
Safirele bicolore sunt considerate pietrele prețioase care reprezintă loialitatea și înțelepciunea.
Gemolog specialist Dan Giurgiu