Safirul Paparadaș-Padparadscha

Unele dintre cele mai rare și frumoase safire sunt safirele Paparadaș-Padparadscha.

Safirul Padparadscha-Paparadaș face parte din familia Corindonului (Corundum) cu formula Al2O3

Padparadscha este o denumire comercială pentru safirele portocalii cu nuanță de roz și cele roz cu nuanță de portocaliu.

Raritatea cromatică de roz și portocaliu, originea geografică, amestecul armonios de culori calde face ca safirul Paparadaș (Padparadscha) să fie una dintre cele mai dorite geme.

Denumirea de Padparadscha provine din limba Sinhaleză (Sanscrită) care înseamnă floare de lotus acvatică.

Clasificarea safirelor Padparadscha

Safirele Paparadaș au o culoare duală specifică cu o saturație intensă de culoare portocalie cu nuanță de roz și roz cu nuanță de portocaliu egal amestecate.

Cu toate acestea nu toate safirele roz cu nuanță de portocaliu și cele portocalii cu nuanță de roz sunt considerate safire Paparadaș-Padparadscha.

Clasificarea se face astfel:

1. Saturație uniformă pe toată suprafața gemei atât la culoare cât și la nuanță, colorimetria unică fiind un element distinctiv în clasificarea safirelor Paparadaș (Padparadscha).

De exemplu safirele Padparadscha care provin din Madagascar sunt roz cu nuanță de portocaliu care influențează semnificativ raritatea safirului Padparadscha.

2. Altă nuanță în afară de portocaliu sau roz.

Dacă safirul conține altă cromatică principală și altă nuanță în afară de roz și portocaliu atunci nu este considerat safir Padparadscha.

De exemplu nuanțele de galben sau maro degradează cromatica principală și descalifică gema ca safir Paparadaș.

3. Culoarea modificată sau îmbunătățită prin diferite tratamente.

De exemplu safirele Padparadscha care au avut tratamente de îmbunătățire a culorii cu beriliu, cobalt, iradiere, placare, vopsire sau sticlă nu sunt considerate safire Padparadscha.

Singura excepție acceptată sunt safirele fără un tratament de îmbunătățire a culorii și cele care au un tratament de îmbunătățire a culorii prin încălzire.

4. Incluziunile

Safirele care au incluziuni evidente care afectează semnificativ claritatea sau chiar transparența nu sunt considerate safire Padparadscha. Materiale epigenice interne nu califică safirul ca Padparadscha.

5. Tonul

Safirele Padparadscha care expun tonuri foarte deschise sau foarte închise nu califică safirul pentru a fi denumit Padparadscha. Tonurile ideale sunt 4-5 și 6.

Observație

În rapoartele tehnice gemologice nu se specifică termenul comercial Padparadscha. În rapoarte se specifică în termeni edificatori culoarea, nuanța, saturația, dispersia cromatică și alte elemente optice de identificare și clasificare.

Valoarea comercială a safirelor Padparadscha

Cele mai des întâlnite safire Padparadscha sunt cele cu mărimi de până în 5ct.

Safirele mai mari de 5ct sunt cele mai rare și cele mai valoroase din punct de vedere comercial.

În funcție de mărimea safirului, de proprietățile gemologice și de intensitatea culorii safirele Padparadscha pot fluctua cu prețuri cuprinse între 200 dolari pe carat până la 20 000 de dolari pe carat.

Drd. gemolog specialist David Giurgiu

centrulgemologicroman.ro

by David Giurgiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *